„Vointa, cea mai de pret dintre toate facultatile.” – Charles Baudelaire
Uneori, dorintele noastre se pot face simtite ca forte motrice irezistibile care ne guverneaza comportamentul. Dorinta pentru un obiect, activitate sau experienta poate fi atat de puternica, incat iti poate dicta actiunile, daca ii permiti. Secretul controlarii dorintelor este reprezentat in primul rand, de intelegerea celor doua tipuri de dorinte.
La suprafata, exista doua tipuri de dorinte – dorinte de ordinul intai si dorinte de ordinul doi. Fiecare dintre noi avem dorinte de ordinul intai, cum ar fi dorinta de a cunoaste succesul, fericirea, dorinta de a procrea, dorinta de a avea companie si dorinta de a fi sanatosi. De cealalta parte, exista dorinte negative de ordinul intai, dorinte in fata carora ne este pusa vointa la incercare, cum ar fi consumul de junk food, fumatul, dependentele de medicamente sau de droguri, comiterea actelor de violenta, etc.
Existenta dorintelor de ordinul doi, pe de alta parte, este un semn de inteligenta si de vointa. O dorinta de ordinul doi face referire la dorinta cu privire la o anumita dorinta. Un exemplu in acest sens ar putea fi reprezentat de urmatorul scenariu – o persoana care are dorinta de a fuma o tigara, dar in acelasi timp are dorinta de a scapa de dorinta de a fuma, temandu-se de potentialele riscuri pentru sanatatea sa. O dorinta de ordinul doi pune sub semnul intrebarii consecintele primei dorinte de ordinul intai si ii permite individului sa stabileasca daca potentialul rezultat al dorintei de ordinul intai merita sau nu sa fie indeplinit.
In lipsa dorintelor de ordinul doi, oamenii s-ar rasfata intr-un mod compulsiv din toata gama de dorinte de ordinul intai, fara luarea in considerare a posibilelor consecinte. Este foarte important sa recunoastem atunci cand o dorinta isi face aparitia in interiorul nostru si sa constientizam posibilele consecinte ale dorintei respective. Facand acest lucru, ne putem indoi de propriul nostru comportament compulsiv si ne putem da seama de problemele pe care le cream ingaduindu-le dorintelor de ordinul intai sa ne conduca viata. Controlul dorintelor este o demonstratie de vointa, iar vointa ta este secretul controlarii dorintelor tale.
Zicalele pline de intelepciune cum ar fi “controleaza-ti dorintele inainte ca acestea sa te controleze pe tine” sau “elibereaza-te de tine insuti” ne reamintesc sa ne cercetam pe noi insine din cand in cand, pentru a fi siguri ca actionam din vointa noastra libera si nu din impulsurile noastre automate.
sursa: e-dimineata.ro