Vineri, 11 martie 2016, a incetat din viata marea campioana olimpica romana de atletism Iolanda Balas, la varsta de 79 de ani. Decesul a intervenit la spitalul Elias din Bucuresti, in urma unor complicatii gastrice, anunta Federatia romana de atletism.

Iolanda Balas-Soter este prima campioana olimpica a atletismului romanesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme in sportul olimpic numarul 1. Ea a reusit performante fara egal in sportul mondial — 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioana olimpica, 3 europene (si o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri nationale.

La aceste trofee se adauga cateva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni in istoria sportului, Iolanda Balas-Soter detinand simultan recordurile a 100 de arene in intreaga lume, precum si, la un moment dat, primele 64 de performante ale probei sale: a obtinut cele mai detasate victorii olimpice din istoria probei de saritura in inaltime, 14 cm la Roma si 10 cm la Tokyo fata de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta presedinta a Federatiei romane de atletism si fosta presedinta de onoare, dar si fosta presedinta a Fundatiei Atletismului Romanesc, ea a fost prima atleta din lume care a fost desemnata pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regina.

Istoria succesului

Iolanda Balas-Soter s-a nascut la Timisoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism (1967). A inceput sa practice atletismul la 12 ani, iar in 1951 a stabilit recordul national la saritura in inaltime (1,48 m).

in 1956 a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, in numai cinci ani. Recordul sau din 1961, de 1,91 m, a ramas neegalat timp de zece ani. A cucerit doua titluri de campioana olimpica: Roma (1960, cu 1,85 m) si Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balas a castigat prima medalie de aur la saritura in inaltime, aducand primul titlu european in aceasta disciplina sportiva Romaniei. in 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.

S-a retras din activitatea competitionala in 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Ahile al piciorului de bataie. Dupa abandonarea activitatii de performanta a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua. Din 1988 si pana in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA). in perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (COR). Este presedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta numele.

A infiintat, in 1993, Fundatia Atletismului Romanesc, una dintre primele fundatii cu profil de sport, pentru sustinerea atletismului romanesc si a echipei reprezentative a Romaniei. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ”Colanul de Aur”, cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. in luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ”Legendele Stelei” desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale, Iolanda Balas s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, decoratia regala „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite. La 27 noiembrie 2012, la implinirea a 100 de ani de existenta Federatia Internationala de Atletism si-a premiat eroii de ieri si de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numarandu-se si Iolanda Balas-Soter, scrie Agerpres.

Iolanda Balas a scris lucrari metodice consacrate sportului de inalta performanta, fiind autoare a lucrarii „Studiu si istoric al pregatirii sportivilor de inalta performanta la altitudine” (1988).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.