Acasă Timp liber Spiritualitate A inceput Saptamana Curata! Ce nu ai voie sa faci in aceste...

A inceput Saptamana Curata! Ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Crestinii au inceput de luni postul Pastelui, perioada de pregatire spirituala pentru a sarbatori Invierea lui Iisus Hristos, care va fi anul acesta la 1 mai. Postul dureaza 40 de zile si este cel mai lung si mai aspru de peste an.

Postul alimentar (nu se consuma carne, oua si produse lactate) trebuie insotit de o buna conduita morala. Traditia crestina spune ca prin post ne purificam trupeste, dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru invierea Domnului Iisus Hristos. Spre sfarsitul postului trebuie sa ne spovedim si apoi daca primim dezlegare din partea parintelui duhovnic sa primim Sfanta impartasanie. Este deosebit de importanta starea de spirit pe care trebuie s-o avem in aceasta perioada, in care gandurile bune trebuie sa predomine si sa ne abtinem de la violente mentale, verbale si, evident, fizice. Sa tacem si sa ascultam mai mult, sa fim mai binevoitori cu cei din jur si sa nu ne lasam antrenati in nici un fel de dispute.
Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita si a Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. in aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.

In toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si pe 24 aprilie, de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii). in Postul Pastelui sunt interzise cununiile religioase, scrie libertatea.

Prima saptamana din Postul Mare se numeste Saptamana Curata. Oamenii de la tara, in special cei varstnici, tin cu sfintenie cateva reguli, astfel incat, gospodariile si animalele lor sa fie ferite de rele. Dupa Lasatul Secului de branza, in Saptamana Curata, nu se tese. Cei care nu respecta aceasta datina, pot avea parte de vizita inopinata a lui Toader, „care vine peste noapte si incurca itele”. Afectati ar putea sa fie si caii sau vitele ale carui stapan nu tine sarbatoarea de San Toader. Animalele ar putea fi ranite sau atacate de fiare. si oamenii pot fi pedepsiti sa faca bube, iar leacul, impotriva acestei probleme cosmetice, este fasolea.

E prima luni din Post. Potrivit traditiei se spala temeinic cu lesie vasele in care s-a mancat ‘de dulce’, apoi se duc in pod. in Banat aceasta zi se mai numeste Spolocanie. Barbati si flacai, cu o gluga lunga si fuste, avand pe fata masti ce reprezinta diferite animale, alearga de dimineata prin sat ca sa atinga femeile, barbatii si copiii cu batul. Cei care nu sunt atinsi se crede ca vor fi bolnavi tot anul.

„Martea vaselor”. Este prima zi de marti din Postul Pastelui si inceputul Saptamanii Caii lui Santoader. La fel ca ‘lunea curata’, in Banat se spala vasele de dulce, denumite ‘slastuite’, in care apoi se pune tamaie si se afuma vitele si stupii pentru a avea rod bogat. Tot atunci se face apa din zapada netopita ramasa in batatura sau in gradini si se matura cu ea podeaua casei.

Prima zi de dupa Lasatul Secului se numea Lunea curata, zi in care femeile nu lucrau nimic in afara de spalatul ritual al vaselor pe care, mai apoi, le urcau in podul caselor. Tot in aceasta zi, dupa petrecerea bahica nocturna, unul dintre membrii familiei se scula mai de dimineata, lua fata de masa cu firimiturile ramase de la ospat, iesea cu ea afara si arunca resturile de mancare pasarilor din curte zicand: „Veniti pasari sa va dau si voua din bucatele mele cu care prind postul, dar si voi sa prindeti post de la bucatele de vara”. Acest ritual avea scop profilactic si apotropaic, de aparare a viitoarelor recolte de atacul pasarilor.

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentDocumentarul Dezastrul din Colectiv ecranizat de echipa filmului Alien! Unde si cand il poti vedea?
Articolul următorDescoperire de ultima ora! Ce se intampla in creierul nostru daca urcam pe scari doua etaje zilnic!