ALMA, cel mai mare radiotelescop din lume este amplasat la altitudinea de 5.000 de metri in desertul Atacama din Chile, are in compomenta sa un numar de 66 de antene.

 

Noua antena, cu un diametru de 12 metri, este cea din urma care a fost amplasata in acest complex de radiotelescoape, considerat cel mai puternic de pe planeta, informeaza AFP. Din cele 66 de antene, 25 sunt europene, 25 sunt americane, iar 16 sunt japoneze.

ALMA permite captarea undelor milimetrice si submilimetrice emise de catre corpurile celeste, invizibile cu ochiul uman.

Pus in functiune pe etape, radiotelescopul urmeaza sa devina complet operational in octombrie 2015, a precizat directorul sau, Pierre Cox.

Pentru a doua faza operationala a sa, care va debuta in luna iulie, ALMA a primit deja 1.380 de cereri de observare din partea astronomilor din lumea intreaga. „Acest numar este cel mai mare primit vreodata de vreun observator astronomic”, a declarat Pierre Cox, marti, intr-o conferinta de presa.

Selectionate in functie de obiectivul lor stiintific si repartizate pe tari, „doar una din cinci cereri au fost acceptate”, a adaugat el.

Acest instrument este atat de puternic, incat va fi capabil sa observe primele si cele mai indepartate galaxii din Univers, situate la 10.000 milioane de ani-lumina, in prezent necunoscute.

ALMA permite, totodata, cercetatorilor sa „vada” dincolo de norii de praf cosmic ce blocheaza vederea telescoapelor optice si sa studieze astfel procesul de formare a planetelor.

ALMA, care a fost construit pe parcursul a 10 ani, reprezinta primul proiect astronomic cu adevarat mondial, cu un buget de circa un miliard de euro, asigurat de Uniunea Europeana – prin intermediul Observatorului european austral (ESO) -, Statele Unite si Japonia.

Imaginile transmise de ALMA sunt analizate de Correlator, unul dintre cele mai puternice computere din lume, conceput special pentru acest proiect stiintific si care poate sa efectueze pana la 17 catralioane de operatiuni pe secunda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.