Acasă Timp liber Cultura A fost descoperit scheletul celebrei Mona Lisa?

A fost descoperit scheletul celebrei Mona Lisa?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii italieni sunt convinsi ca au descoperit ramasitele pamantesti ale Lisei Gherardini, nimeni alta decat femeia care a servit drept model pentru Mona Lisa, cea mai celebra pictura din lume.

Scheletul era ingropat sub podeaua unei manastiri de maici din Florenta, si se pare ca a apartinut lui Lisa Gherardini, sotia unui prosper negustor de matasuri pe numele sau, Francesco del Giocondo. Din acest motiv, Lisa Gherardini esta cunoscuta in Italai sub numele de Gioconda.

Majoritatea istoricilor au cazut de acord ca imaginea feminina picata in tabloul intitulat Mona Lisa, o reprezinta pe Lisa del Giocondo, care s-a calugarit dupa moartea sotului ei. Lisa del Giocondo a murit in manastire la varsta de 63 ani, pe data de 15 iulie 1543.

Pe baza acestor date istorice, o echipa de arheologi italieni a inceput inca de anul trecut sapaturile in incinta manastirii Sfintei Ursula, astazi monument istoric parasit.

Dupa ce au degajat podeaua manastirii, au descoperit o cripta unde banuiau ca se afla locul unde odihneste Mona Lisa, iar pe masura ce saparutile avansau, cercetatorii au descoperit un craniu de femeie.

Craniul a fost descoperit la adancimea de 1,50 metri sub podea, alaturi de alte fragmente din schelet, precum vertebre si coaste. Sapaturile au fost sistate pe atunci din lipsa de fonduri, dar arheologii au declarat ca isi vor relua activitatea in decursul lunii iunie a anului curent.

Cercetatorii vor efectua o serie de teste pentru a stabili daca resturile scheletului si craniul au apartinut unei singure persoane. Dupa aceasta etapa, se va trece la compararea ADN-ului din oase, cu ADN-ul extras din ramasitele copiilor Lisei Gherardini, ale caror morminte au fost descoperite in apropiere de manastirea Sfintei Ursula.

Dupa stabilirea sigura a identitatii scheletului, se va trece la reconstituirea fizionomiei Lisei, pentru a se observa ulterior asemanarile dintre imaginea obtinuta de expertii criminologi si celebra pictura a lui da Vinci.

„Nu stim inca daca oasele apartin unui singur schelet sau mai multor indivizi. Dar descoperirea noastra confirma ipoteza unor morminte din manastire, iar in cadrul acestor morminte, am putea identifica scheletul Lisei Gherardini”

sustine Silvano Vincenti, seful echipei de arheologi.

Descoperirea initiala s-a realizat cu ajutorul unui radar specializat in scanarea subterana, precum si prin intermediul unor harti si documente de epoca.

„Sunt foarte emotionata sa iau parte la aceste cercetari. Sunt sigura ca s-a descoperit mormantul Lisei Gherardini”

a declarat Natalia Gucciardini Strozzi, o descendenta directa a Lisei Gherardini si prietena apropiata cu Printul Charles al Marii Britanii si cu fostul prim ministru Tony Blair.

Nu este prima data cand profesorul Silvano Vincenti a folosit tehnologiile de ultima ora in acvititatea sa. In decursul anului trecut, s-a folosit de acelasi tip de radar pentru a identifica si localiza ramasitele lumesti ale lui Caravaggio, un alt mare pictor al Renasterii.

Anul trecut, intr-o maniera tipica Dan Brown, profesorul Vincenti afirma ca descoperise un mesaj ascuns in ochii Monei Lisa, dupa ce i-a studiat in prealabil printr-o lupa de mare magnitudine.

Mona Lisa este o pictura detinuta in prezent de guvernul francez. Leonardo Da Vinci a incepul lucrul la tablou undeva in anii 1503 sau 1504 si l-a terminat in anul 1519, cu putin timp inainte de moartea sa, si dupa ce isi stabilise resedinta in Franta.