Acasă Timp liber Cultura A cincea editie a festivalului Saptamana Haferland isi deschide portile! Peste 5000...

A cincea editie a festivalului Saptamana Haferland isi deschide portile! Peste 5000 turisti sunt asteptati sa guste traditiile sasesti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea de-a cincea editie a Saptamanii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, cuprinse intre Rupea si Sighisoara, va avea loc in perioada 9 – 14 august 2017 si asteapta peste 5000 de turisti.

Tematica editiei de anul acesta a festivalului, gastronomia locala, a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa sustinute la casa saseasca de la Muzeul Satului.

Avand ca slogan “Traditii sasesti in bucate de poveste!”, editia din 2017 a Saptamanii Haferland isi propune sa deschida apetitul turistilor pentru mancarea traditionala saseasca. Astfel, cei prezenti se vor putea bucura de zeci de feluri de mancare, pregatite atat de localnici din zona, cat si de chefi experimentati. Printre preparatele care vor putea fi degustate in cele 6 zile de festival se numara ciorba de borboane, supa de gaina cu taitei de casa, rulada de fasirt, lichiul sau prajitura cu rubarba.

Cea de-a cincea editie a Saptamanii Haferland va include localitatile Archita, Roades, Homorod, Viscri, Bunesti, Saschiz, Mesendorf, Rupea, Crit si Cloasterf. in cadrul festivalului, turistii romani si straini vor putea sa asiste la brunch-uri cu preparate sasesti, concerte in bisericile fortificate si nu numai, piese de teatru, proiectii de film in aer liber, demonstratii de traditii populare, precum si la traditionalul bal sasesc. in plus, cei mici vor putea participa la activitati pregatite special pentru ei, inspirate din istoria satelor sasesti.

Primele patru editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans mii de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.

Tot in cadrul conferintei de la Muzeul Satului a fost prezentata si expozitia „Din universul satului sasesc transilvanean – Wandsprüche: Gebet und Arbeit”, care face parte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Brasov si care va putea fi vizitata la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” pana pe 30 septembrie 2017.

Aceasta prezinta tesaturile de perete, specifice comunitatilor sasesti, denumite si Wandsprüche, care sunt brodate cu texte emblematice, cu sens moralizator. tesaturile se aflau prinse pe peretii casei frumoase – gute Stube, in dulap, deasupra patului, pe rafturile glajerului – Gläserkasten, pe stergare dar si in camera pentru tesut sau brodat ori la bucatarie, fiind unele din cele mai reprezentative obiecte de decor ale acestei comunitati.
Organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Asociatia Sasilor Transilvaneni in Germania, isi propun sa impulsioneze turismul in zona, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel ca initiativele de promovare nu se opresc aici, acestia organizand constant concerte, evenimente sportive si gastronomice, precum si alte activitati care ofera participantilor experiente autentice in satele sasesti din Haferland.

Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Editia din acest an a evenimentului beneficiaza de sprijinul partenerilor festivalului: Kaufland, Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & BUS – in calitate de parteneri principali, Neumarkt, Transferoviar Grup, Star Transmission, Boromir, Pepsi, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Banca Transilvania, Schaeffler Romania,.

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos