Acasă Life Dezvoltare Personala Gandurile care ne fac nefericiti! Vezi cum sa le eviti!

Gandurile care ne fac nefericiti! Vezi cum sa le eviti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vremea rea, oboseala, lipsa de somn, criza financiara personala – putini sunt cei care pot sa faca fata unor asemenea situatii, oferindu-le culoare. Iar cei mai aprigi sfatuitori, care iti spun sa tii capul cat mai sus, sunt de fapt cei care te irita cel mai mult.

Chiar si asa vreau sa iti spun ceva – nu esti cel mai nefericit om de pe Pamant. Apoi, gandirile pesimiste ne incearca pe toti periodic.

Metodele la care apelam pentru a ramane in abisul emotiilor pot fi impartite in 4 grupuri:

filtrarea,
personalizarea,
exagerarea,
polarizarea.

Iti voi prezenta cateva exemple caracteristice,

1. El intotdeauna procedeaza asa…

in acest caz sunt puse in aplicare filtrarea si polarizarea. Orice ar fi facut sau a zis bine acel cineva este de neconceput si nu se poate lua ca atare – asta indica filtrarea. Polarizarea insa duce situatia in extrema – totul este foarte rau. Doar ca adevarul este ca in viata nu este doar rau si fericire absoluta.
2. Ziua a inceput prost de dimineata…

Sa presupunem ca dimineata ai ars micul dejun. Aici nu ai motiv de bucurie – va trebui sa faci altul. E o reactie normala. in loc sa uitam de acest mic incident, noi obisnuim sa exageram. Sa ne aducem aminte de el si sa fim in asteptarea altor evenimente neplacute care „ar putea avea loc”. Fiecare nimic va fi inca o „dovada” ca lantul de neplaceri a inceput de dimineata.
3. Face asta special ca sa ma enerveze…

Aceasta impresie gresita este provocata de personalizare. ti se pare ca tot Universul este impotriva ta si face tot posibilul pentru a te irita si pentru a-ti incurca viata. Vreau sa te dezamagesc: cei din jurul tau nu ai nici un gand despre tine, ei isi vad de viata lor si slabe sunt sansele ca cineva sa isi doreasca sa te enerveze. Chiar daca cineva s-a comportat urat cu tine in transportul public, asta nu vorbeste despre intentia directa de a te indispune, ci de faptul ca acea persoana nu este capabila sa-si controleze emotiile.
4. Sunt varza!…

Este imposibil sa stii si sa faci totul. Toti avem lacune in anumite domenii. insa asta nu inseamna ca trebuie sa punem mainile pe piept si sa ne dam batuti. incearca. Poate vei reusi de aceasta data.
5. Ghinionul – cel de-al doilea nume al meu…

Nimeni nu este lipsit de esecuri si nimeni nu traieste doar cu victorii. Nu exagera si fii de acord ca in anumite domenii actionezi cu mare incredere, iar in altele practic nu ai concurenti.
6. Oricum nimic nu imi va reusi…

Este un refren foarte bun pentru imnul pesimistilor. Daca stii ca nu iti va reusi, atunci nici nu incepe sa faci ceva. Fii obiectiv: nu vrei reusi sa faci o aterizare de avion, un salt triplu sau sa canti Opera la teatru. Probabil sunt alte lucruri care s-ar putea sa-ti reuseasca. Imagineaza-ti care va fi reactia ta atunci cand o sa iti reuseasca?
7. Ascund informatii de mine…

Asta este deja o diagnoza, insa imaginatia unui om suparat poate oferi surprize pe care nici nu ti le poti imagina. Daca incepe sa ti se para ca cineva vorbeste ceva pe la spatele tau, inseamna ca depresia te-a capturat in bratele ei. Calmeaza-te. Asta este doar o pagina din viata ta, pe care, mai devreme sau mai tarziu, o vei intoarce. Iar lucrurile se vor calma.
8. Nimic bun nu va iesi din asta…

Asemenea ganduri „pozitive” a avut fiecare dintre noi. Disperarea  si teama – sunt emotii la fel ca fericirea si optimismul. Nu trebuie sa ne interzicem anumite sentimente, pentru ca in asa mod ne distrugem si mai mult. Daca esti trist – fii trist, plangi, daca esti suparat – fii furios pentru ca lucrurile nu merg asa cum ti-ai dori. Doar ca nu lasa aceste emotii sa te domine si sa devina o parte a vietii tale. Toti suntem buni si rai, cuminti si furiosi, destepti si nu prea…
9. Nu sunt apreciat la justa valoare…

Vreau sa te intreb de ce ai decis asa? S-ar putea pur si simplu ca tu sa nu observi atentie care iti este acordata doar ca in alta forma decat ti-o doresti tu. Pur si simplu spune-i acelei persoane ce este important pentru tine si in ce forma ti-ai dori ca sa primesti acea atentie. Atunci vei primi tot ce vei dori, doar daca vei incepe sa gandesti altfel.

Nu vreau sa te conving ca un om de succes poate deveni doar cei veseli, optimisti, sanatosi si fericiti. Ai tot dreptul sa fii fericit, suparat, sa castigi si sa pierzi. Ghinionul si norocul sunt doar niste trepte pe care nu poti sa le eviti. Uneori ti se pare ca viata ta are doar trepte „rele”, iar altii se scalda in fericire sau merg cu escalatorul. Dar s-ar putea ca sa nu ti se para doar. insa gandurile negative oricum nu vor rezolva situatia in vreun fel. Accepta viata asa cum este ea si nu cadea in extreme, acceptand fiecare ghinion ca un sfarsit al lumii, arata dozadesucces.