Acasă World Obiceiul japonezilor de a dormi oricand oriunde care surprinde lumea! Totul a...

Obiceiul japonezilor de a dormi oricand oriunde care surprinde lumea! Totul a inceput din perioada Evului mediu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Japonezii nu dorm. Nu atipesc. Ei practica inemuri. BBC Future explica despre ce este vorba. Japonezii nu dorm. O spun chiar ei. Nu e chiar adevarat, dar este un fenomen foarte interesant din punct de vedere socio-cultural, scrie Brigitte Steger, povestind despre experienta traita in timpul unei calatorii efectuata in Tara Soarelui Rasare in anii 1980. Pe atunci, continua jurnalista, ritmul de viata al japonezilor era unul infernal: munca, distractie si pentru somn nu mai ramanea, practic, timp.

„Calatorind foarte mult cu metroul, am observat cum foarte multi japonezi dormeau. Unii chiar in picioare, si nimeni nu parea surprins. O atitudine care mi s-a parut oarecum contradictorie. Probabil, am presupus eu, japonezii atat de iubitori de munca si care isi sacrifica noaptea pentru a se relaxa, renuntand la somn, tolereaza inemuri – posibilitatea de a trage un pui de somn in transportul in comun, la consfatuiri, in timpul orelor de la scoasa sau facultate”, afirma Steger.

Se pare ca barbati, femei si copii nu se feresc sa se culce oriunde si oricand. Dar, se intreaba semnatarul materialului, ce rost are sa tii copiii pana noaptea tarziu, daca a doua zi vor motai in clasa? Steger sustine ca totul a inceput cu foarte, foarte mult timp in urma. Mai precis din perioada Evului mediu, cand traditia trezitului de dimineata s-a raspandit in toate straturile societatii, iar expresia „te culci tarziu, te scoli devreme”  devenit sinonim cu notiunea de binefacator.

Alt aspect interesant este legat de somnul impreuna. In Marea Britanie parintii sunt sfatuiti sa amenajeze o camera separata pentru copiii care trebuie sa doarma singuri de la cateva luni. In Japonia, dimpotriva, medicii insista ca parintii sa doarma impreuna cu copiii cel putin pana la varsta de scoala, pentru ca cei mici sa capete incredere de sine si sa fie sociabili, scrie incomemagazine.

Poate acesta este motivul pentru care japonezii, chiar si cei mai in varsta, dorm linistiti in prezenta altora. Mai mult, unii recunosc ca in societate dorm mai bine decat daca sunt singuri. Pe de alta parte, japonezii nu considera ca acest obicei de a atipi oriunde si oricand poate fi comparat cu somn.