Acasă World NASA avertizeaza! „Iarna aceasta nu va fi una normala”! Video

NASA avertizeaza! „Iarna aceasta nu va fi una normala”! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

El Nino devine din ce in ce mai puternic si este „prea mare pentru a da gres”. Ultimele analize realizate de Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei si de NASA au confirmat ca inaltimile si temperaturile de la suprafata marii si curentii arata ca in Pacificul de Vest apele se racesc, in timp ce se incalzesc in mod semnificativ in Pacificul de Est.

Unul dintre specialistii NASA atrage atentia asupra faptului ca este prea mare sa dea gres si ca in Nordul Americii iarna care urmeaza nu va fi una normala, scrie bzi.

Intensitatea pe care acest fenomen o atinge in 2015 este comparabila cu cea din 1997-98, fata de care este putin mai slaba si 1982-83, fata de care este mai puternica.

Problema fenomenelor El Nino este ca sunt impredictibile. In 1997-1998 au fost ucise 17 persoane, iar pagubele produse au fost estimate la 500 milioane $. Cu 15 ani in urma, s-au inregistrat 36 de decese, 7.900 de locuinte distruse si pierderi materiale de 1,2 miliarde $.

El Nino se produce in zona tropicala, sudica, a Oceanului Pacific, din cauza incalzirii la suprafata a apelor ocenului si a deplasarii acestora dinspre partea vestica spre partea estica (spre vestul Americii de Sud), generand pe litoral secete, furtuni si inundatii, conform wikipedia.

Numele vine de la faptul ca inceputul sau are loc in jurul datei Craciunului in emisfera sudica si a fost dat de pescarii peruani, care au experimentat acest fenomen in primul rand in mod economic, deoarece bancurile de pesti se retrageau din apropierea coastelor Americii de Sud.

Acest fenomen genereaza anomalii climatice pe intreaga planeta, indeosebi in zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscuta sub denumirea de La Niña, cand apele se racesc si urmeaza perioade de seceta si vant.