Acasă Stirile zilei Proprietarii sau chiriasii care-si inunda vecinii ar putea plati amenda de pana...

Proprietarii sau chiriasii care-si inunda vecinii ar putea plati amenda de pana la 10.000 de lei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noul proiect de Lege a asociatiilor de proprietari, pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, incinge spiritele.

Legea introduce si o amenda uriasa pentru proprietarii care provoaca un tip de incident foarte des intalnit acum in blocurile comuniste. Suma gandita ca amenda, pentru astfel de situatii depaseste capacitatea de plata a multor familii.

„Spre exemplu, va creste valoarea cheltuielilor la bloc, intrucat se impune un fond de rulment obligatoriu, acesta fiind, pana in prezent, una din principalele surse de frauda, de datorii la furnizori”, explica Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, scrie EVZ.

Si asta nu este tot: daca i se sparge o teava si-si inunda vecinul, un proprietar sau un chirias scot din buzunar sume mari, chiar daca au asigurare pe casa, care acopera daunele. „Vinovatii” pot plati o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei pentru ca nu si-au intretinut corespunzator instalatiile.

Aceeasi amenda mare o pot plati si proprietarii sau chiriasii care, spre exemplu , din proprie initiativa si pe banii lor vopsesc holul blocului, monteaza pe casa scarilor etajere cu flori sau isi inchid balconul, intrucat aceste „infractiuni” se incadreaza la capitolul „modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari”.

Ca „tacamul” sa fie complet, se incurajeaza si turnatoria intre vecini, deoarece in proiectul de Lege pentru asociatiile de locatari scrie negru pe alb: „constatarea contraventiilor se face la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu“. „Sunt prostii colosale, acestea nu sunt masuri normale! Sunt fraze populiste, care creeaza conditii de amplificare a debitelor, nicidecum de recuperare sau scadere a lor”, conchide Radu Opaina.