Acasă Cultura Calendar Ortodox LUPTA CRANCENA pentru Mitropolia Banatului! Cine sunt cei trei candidati ELIGIBILI!

LUPTA CRANCENA pentru Mitropolia Banatului! Cine sunt cei trei candidati ELIGIBILI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lupta crancena pentru Mitropolia Banatului, unde in sedinta de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului au fost desemnati pentru  candida Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, si Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul ortodox roman al Oradiei.

Primii doi candidati pentru scaunul mitropolitan al Banatului, PS Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, si PS Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au fost desemnati joi, 6 noiembrie, in cadrul sedintei de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului. Intrunirea, care a avut loc la Resedinta mitropolitana din Timisoara, a fost prezidata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in calitate de Loctiitor de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului. La sedinta au participat Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, si Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

In deschiderea sedintei de lucru, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a conturat in cateva cuvinte profilul spiritual necesar viitorului Mitropolit al Banatului.

„Dupa 52 de ani de pastorire ca Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului, Inaltpreasfintitul Parinte dr. Nicolae Corneanu, ierarh erudit, sobru si exigent, harnic si darnic, mereu in dialog cu alte confesiuni si cu societatea, a imprimat deja profilul spiritual al obisnuitului Mitropolit al Banatului, o expresie deja consacrata. De aceea, asteptarile clerului, monahilor si credinciosilor mireni, mai ales ale intelectualilor, sunt mari si multiple. Dupa o personalitate atat de mare, oamenii asteapta ca sa fie cineva la inaltime. (…) Astfel, noul Mitropolit al Banatului trebuie sa fie un om distins, un bun teolog, de preferinta un doctor in teologie si un om de cultura vasta, dar si un pastor de suflete harnic si milostiv, competent si corect in administrarea bunurilor si activitatilor Bisericii. Noul Mitropolit al Banatului trebuie sa cunoasca bine contextul istoric si social al Banatului, un context multietnic si pluriconfesional in care trebuie deodata sa pastram identitatea ortodoxa si sa cultivam relatii cu alte confesiuni si alte etnii, in asa fel incat Ortodoxia sa poata fi privita ca o Biserica matura, capabila de dialog, pastrand insa adevarul credintei si identitatea ortodoxa. Noi nu intelegem dialogul ca pe un exercitiu de autodizolvare, ci ca pe unul de comunicare si de cooperare pentru binele comun, fiecare pastrandu-si specificul sau“, a spus Preafericirea Sa.

In cadrul sedintei de lucru, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a prezentat membrilor Sinodului mitropolitan lista cu cei 11 ierarhi eligibili aprobata de Cancelaria Sfantului Sinod si a explicat care sunt exigentele statutare pe baza carora a fost aprobata aceasta lista: ierarhul sa aiba cel putin 7 ani de activitate neintrerupta intr-o eparhie, sa nu fi depasit varsta de 70 de ani si sa fie dintr-un rang bisericesc inferior celui de mitropolit, pentru a putea progresa. Apoi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului a stabilit, prin consultare deschisa, urmata de vot secret consultativ, lista cu cei doi candidati pentru slujirea de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului.

Ieri, 7 noiembrie, in conformitate cu prevederile statutare, lista celor doi candidati, stabiliti de catre Sinodul mitropolitan, a fost prezentata in sedinta speciala de consultare a acestuia cu Adunarea eparhiala extinsa a Arhiepiscopiei Timisoarei. Aceasta intrunire a fost precedata de slujba de Te Deum, oficiata de un sobor de preoti, de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, la biserica monument istoric cu hramul „Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Banatului“ din incinta Centrului eparhial. Sedinta a avut loc in sala de festivitati a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timisoarei si a fost prezidata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Pe langa ierarhii Sinodului mitropolitan, la aceasta sedinta au participat membrii Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Timisoarei, membrii clerici si mireni din Arhiepiscopia Aradului si Episcopia Caransebesului, delegati in Adunarea Nationala Bisericeasca, decanul Facultatii de Teologie „Ilarion Felea“ din Arad si directorul Seminarului Teologic „Ioan Popasu“ din Caransebes. In urma consultarii deschise privind mentinerea sau completarea motivata a listei candidatilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului, lista a fost completata prin vot secret cu inca un candidat, si anume Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, care a primit voturile a 25 de membri din totalul celor 37 prezenti.

Intrunirea Sfantului Sinod pentru alegerea viitorului Mitropolit al Banatului va avea loc in luna decembrie. In acea sedinta de lucru, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane mai poate desemna inca un candidat.

Sursa: ziarullumina.ro