Acasă Multimedia Fotogalerie IMAGINI cu FANTOMELE TRECUTULUI din URSS! Vezi monumentele din ERA SOVIETICA!

IMAGINI cu FANTOMELE TRECUTULUI din URSS! Vezi monumentele din ERA SOVIETICA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fotografa britanica Rebecca Litchfield a realizat un proiect unic, calatorind prin Rusia si Europa de Est pentru a arata in imagini fantomele trecutului la 23 de ani de la prabusirea sistemului sovietic.

 

Munca de documentare pentru proiectul Soviet Ghosts fotografei a dus-o prin scoli, spitale, fabrici si, din intamplare, intr-o instalatie radar top-secreta.

„Multe dintre cladirile abandonate sunt destul de necunoscute publicului, sunt ascunse in spatele gardurilor si portilor inalte. Cred ca e usor sa treci pur si simplu de ele fara sa stii ce ascund inauntru”, spune Litchfield, potrivit Wired.

„Multi isi pot imagina cladirile abandonate ca fiind deprimante, dar aratand aceste fotografii atat de pline de obiecte istorice, cred ca oamenii vor simti o parte din uluirea pe care am experimentat-o cand le-am vazut in persoana”, adauga fotografa.

Calatoria lui Litchfield nu a fost lipsita de pericol. In timp ce tragea cadre pentru o fotografie, altcineva tragea focuri de arma de pe un acoperis.

„Barbatul tragea in gol, avea nevoie de bani sau de tigari – nu ne ameninta, dar i-am dat niste tigari si am plecat de acolo cat de repede am putut”, isi aminteste ea.

O alta sesiune foto a dus la arestarea Rebeccai Litchfield de catre oficiali militari care au acuzat-o de spionaj si au amenintat-o cu 15 ani de inchisoare.

Fotografia preferata a lui Litchfield din propriul proiect este un monument comunist construit in varful unui munte din Bulgaria care gazduia odatasute de membri de partid la reuniuni. Acum tiglele de pe pereti se crapa in timp ce mobilele somptuoase se descompun treptat in ceata inconjuratoare.

„Ma abtin de la opinii personale despre era respectiva si incerc sa raman relativ neutra”, declara Rebecca Litchfield. „Desi perioada a avut momente grele, oamenii care traiesc in comunitatile de acolo au continuat cu viata lor si au avut si vremuri fericite, nu a fost o perioada alb-negru, iar scopul cartii a fost doar sa o inregistrez asa cum e acum. Alte locuri au fost chinuitoare, iar altele, locuri oribile in care sa locuiesti si poti vedea acest lucru reflectat in cartea mea si in unele texte descriptive. Dar asta e viata, timpul merge inainte si lucruri de genul asta dispar. Unii oameni pot sa creada ca ruinele din acele vremuri erau distructive, dar eu vad frumusetea in decadere, ca o amintire care in curand se va pierde in bataia vantului, un muzeu pe care nimeni nu apuca sa il vada”.

25.

IMAGINI cu FANTOMELE TRECUTULUI din URSS! Vezi monumentele din ERA SOVIETICA!25