Acasă Stirile zilei Justitia Perchezitii la Universitatea Maritima Constanta: Carnete de student false, lucrari in alb...

Perchezitii la Universitatea Maritima Constanta: Carnete de student false, lucrari in alb si mari sume de bani, descoperite de anchetatori!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Perchezitii la Universitatea Maritima Constanta unde anchetatorii au descoperit mari sume de bani, lucrari in alb si carnete de student false, potrivit mediafax.ro.

Potrivit procurorului Zarafina Puiu de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, in acest dosar este cercetat un lector universitar, pentru luare de mita si trafic de influenta, o alta persoana, fost absolvent al Universitatii Maritime, dar fara legatura directa cu institutia, pentru trafic de influenta, dare de mita, fals privind identitatea si fals in inscrisuri sub semnatura privata si 11 studenti, pentru cumparare de influenta.

„Traficantul de influenta pretindea sume intre 100 si 150 de euro de la studenti ca sa le dea diverselor cadre didactice pentru a obtine o nota de trecere la examenele restantiere. Pentru el pretindea 100 – 150 de lei”, a declarat procurorul.

Procurorul Zarafina Puiu a precizat ca fostul absolvent al Universitatii Maritime care reprezenta legatura intre studenti si profesori a refuzat sa faca declaratii la audieri, insa la locuinta acestuia au fost gasiti 15.000 de euro, 2.500 de dolari si peste 10.000 de lei.

„Au fost gasite si diverse inscrisuri cu mentiuni de studenti si sume de bani, dar si carnete de studenti in care era inlocuita poza studentului cu poza sa. Asta deoarece erau situatii in care nu putea sa faca traficul de influenta la profesor si atunci substituia studentul in examen”, a explicat procurorul.

In cazul lectorului universitar, anchetatorii au stabilit ca acesta primea bani de la studenti prin intermediar, iar acestia intrau la examen si apoi predau lucrarea in alb, astfel de lucrari, dar si suma de 400 de euro, fiind gasite la locuinta cadrului didactic.

„Lectorul primea, prin intermediul altei persoane, cate 100 de euro pentru fiecare disciplina la care urma sa se sustina examen. Studentul isi nota numele, prenumele, disciplina, forma de invatamant si enuntul subiectului, fara ca acesta sa fie dezvoltat, iar pentru atat primea apoi nota 5. Lucrarile acestea le-am gasit acasa la lector”, a mai declarat procurorul de caz.

Potrivit sursei citate, pe langa cei 11 studenti care au fost retinuti in acest caz mai exista si altii pusi sub invinuire pentru cumparare de influenta.

„Nu am putut sa-i aducem pe toti la audieri din mai multe motive: este vacanta, sunt plecati de la domiciliu ori sunt din alte localitati ale tarii, dar in zilele urmatoare vor fi adusi si ei la Parchet pentru audieri. Vom vedea ce mai rezulta in continuare pentru ca cercetarile sunt abia la inceput”, a adaugat Zarafina Puiu.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta au dispus, joi seara, retinerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritima Constanta, sub acuzatia de luare de mita in forma continuata, precum si a 11 studenti ai universitatii, acuzati de cumparare de influenta. De asemenea, procurorii au emis ordonanta de retinere si pe numele unei persoane fara legatura cu institutia, acuzata de trafic de influenta.

Toate cele 13 persoane retinute in dosar vor fi duse, vineri, la Tribunalul Constanta cu propunerea de arestare preventiva.

Procurori ai Parchetului Curtii de Apel Constanta, impreuna cu ofiteri DGA, au facut, joi dimineata, perchezitii la sediul Universitatii Maritime din Constanta, precum si la locuintele unor persoane suspectate de fraudarea examenelor din sesiunile iunie si septembrie 2013.