Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis, replica taioasa de la Bruxelles fata de deciziile din Comisia...

Klaus Iohannis, replica taioasa de la Bruxelles fata de deciziile din Comisia Iordache de masacrare a legilor justitiei: „Nu va ramane asa”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, ca nu are de gand sa accepte decizia parlamentarilor din Comisia Iordache de a-i aborga dreptul de a respinge propunerile de magistrati inaintate de CSM.

„O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs”, a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summitul Parteneriatului Estic.

Anterior, el a comentat si decizia de abrogare a prevederii potrivit careia putea refuza o singura data numirea magistratilor. „Este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa. (…) Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie”, a spus seful statului.

Comisia speciala parlamentara privind legile Justitiei a decis vineri ca seful statului nu poate refuza numirea presedintelui si a vicepresedintilor inaltei Curti de Casatie si Justitie.

„Presedintele si vicepresedintii inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM — Sectia pentru judecatori—, dintre judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitiei care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1” — sunt modificarile facute de comisie la Statutul judecatorilor si procurorilor.

in prezent, legislatia in vigoare spune ca presedintele nu poate refuza numirea in aceste functii decat motivat, aducand la cunostinta CSM motivele refuzului.