Acasă Stirile zilei Stiinta Creierul e mai destept decat am crede. Neurobiologii sustin ca creierul sterge...

Creierul e mai destept decat am crede. Neurobiologii sustin ca creierul sterge singur amintirile inutile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Neurobiologii americani cred ca mecanismele din creierul uman sunt mult mai complexe decat am putea crede iar ultima descoperire indica un sistem complex de stergere a amintirilor inutile. Studiul a fost realizat de cercetatori de la Universitatea din statul american Utah, Universitatea din Granada si Universitatea Cambridge iar concluzia principala este ca la nivelul creierului se deruleaza un mecanismul asociat procesului de stergere a amintirilor – prezenta sau absenta unei anumite amintiri depinde in mod direct de activitatea hipocampusului si de cantitatea de acid gamma-aminobutiric /GABA/, unul dintre cei mai importanti mediatori inhibitori centrali.

Cantitatea de neurotransmitatori din hipocampus afecteaza in mod direct capacitatea subiectilor de a suprima unele amintiri. Vorbitorilor le-au fost aratate cuvinte care s-au repetat deseori sau rar. Unele cuvinte urmau sa fie memorate, altele, ignorate. In cursul cercetarii, efectuate cu ajutorul unei tomografii cu rezonanta magnetica, a fost confirmata ipoteza conform careia hipocampusul este responsabil de suprimarea emotiilor negative. Este posibil ca pe baza rezultatelor obtinute, sa fie creat un preparat asemanator cu sedativele moderne, care sa suprime activitatea celulara si sa ajute oamenii sa uite anumite evenimente.

sursa: RADOR
Cateva dintre cele mai fascinante curiozitati in cifre despre creierul uman.

1. Un creier tipic constituie doar 2% din greutatea totala a corpului nostru, dar foloseste 20% din consumul total de energie si oxigen.

2. Desi, creierul unui elefant este fizic mai mare decat cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totala a corpului sau, semnificand ca oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.

3. Creierul vostru este 73% constituit din apa. E suficienta o deshidratare de doar 2% pentru ca el sa va afecteze atentia, memoria si alte abilitati cognitive

4. Nouazeci de minute de transpiratie pot micsora temporar creierul la fel de mult ca un an de imbatranire.

5. Creierul vostru are o greutate de aproximativ 1300 – 1400 de grame. 60% din greutatea uscata a acestuia o constituie grasimea, facandu-l cel mai gras organ din corpul vostru.