Acasă Stirile zilei Adevarata viata a lui Arsenia Boca a iesit la iveala! Ce spun...

Adevarata viata a lui Arsenia Boca a iesit la iveala! Ce spun notele securitatii despre cel mai adorat duhovnic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Viata duhovnicului Arsenie Boca a dat nastere a numeroase controverse. O serie de marturii descoperite in notele informative pastrate in arhivele fostei Securitati sau provenite de la fostii sai apropiati l-au prezentat cu o imagine total diferita de cea a martirului inchisorilor regimului comunist si a calugarului cu o aura de sfant, pentru care este cunoscut cel mai adesea.

In tineretea sa, atunci cand slujea la Manastirea Prislop, calugarul a fost descris ca fiind extrem de cumpatat. „Ducand o viata severa si supunandu-se unei asceze riguroase, s-a impus atentiei tuturor calugarilor si credinciosilor care mergeau la manastire. El manca foarte putin si numai legume, numai post, el dormea jos pe podele si se ruga necontenit, stand ceasuri intregi in genunchi la rugaciune. A fost extremist, era riguros si exagerat in pretentii de viata curata de post, de rugaciune, de infranare, de spiritualism. Pentru sine a inceput sa scobeasca in stanca muntelui, la inaltimi mari, o celula, unde voia sa se retraga si sa traiasca izolat de lume”, informa sursa „Nicoara Iulian”, intr-o nota pastrata la Arhivele CNSAS.

„Din timpul de cand era student era socotit ca un om de caracter, cu multa vointa si destul de modest. Ori de cate ori am vorbit cu el, mi-a spus ca lumea i-a facut o falsa reclama, a exagerat anumite lucruri si din aceasta cauza a avut de suferit”, arata sursa Florica, intr-o declaratie data organelor Securitatii, in 5 februarie 1965.

In ciuda calitatilor sale, controversele despre viata sa nu au intarziat sa apara. Calugarul cu har a fost preferat al familiei regale a Romaniei si chiar al sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, care ar fi apelat el.

Primul privilegiu de care s-ar fi bucurat a fost trimiterea sa la Muntele Athos. in primavara anului 1939, parintele Arsenie Boca, pe atunci un tanar diacon cu numele Zian, fusese trimis in calugarie pe Muntele Athos, de catre Mitropolitul Nicolae Balan. in cele trei luni petrecute in „gradina maicii Domnului”, cum este numita monahia de pe muntele Athos, a muncit la construirea treptelor spre schiturile si pesterile calugarilor si s-a ocupat de copierea manuscriselor Filocaliei, care urmau sa fie publicate apoi in Romania.

„Boca V. Zian apare in lista bursierilor cu suma de 199.000 lei, primiti pentru a studia la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti (1933-1938), precum si pentru calatoria la Muntele Athos (martie-iunie 1939) cu scopul de a invata „toata randuiala duhovniceasca precum si mestesugul artei byzantine”, informa Florin Dutu, in volumul „si cartile au fost deschise”.

Arsenie Boca ar fi avut legaturi foarte stranse cu principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand. I-a fost duhovnic in anul 1947, inainte de plecarea ei in exil. Alte marturii il prezinta ca fiind foarte apreciat de familia regala a Romaniei, devenind in 1947 invitatul de onoare la castelul din Bran.

A predicat, aproape zilnic timp de mai multe saptamani in bisericuta de lemn din preajma castelului, unde se adunau localnicii. „La Bran tineam predici cu caracter religios in fata domnitei Ileana si a unor doamne care compuneau anturajul sau… La predicile tinute de mine mai veneau surorile din spital, medici si farmacisti… Alte preocupari pe care le aveam la castelul Bran, in afara de predici, talmaceam anumite parti din Scriptura si raspundeam la diferite intrebari care mi se puneau in legatura cu credinta“, scria duhovnicul, in declaratia din cursul anchetarii sale, din 1955, pastrata in Arhivele CNSAS.

Sfatuitor al mamei maresalului Un episod relatat chiar de Arsenie Boca arata modul in care ar fi ajutat-o pe Maria Antonescu, mama maresalului Ion Antonescu, sa treaca mai usor peste pierderea fiului sau ce fusese executat in 1 iunie 1946. Ar fi vizitat-o pe mama maresaului in 1947, impreuna cu principesa Ileana, in locuinta acesteia din Bucuresti. „in discutiile care s-au creat acolo, stiu ca Maria se plangea ca o duce greu, ca este parasita de toti cunoscutii ei si nu are cu ce se intretine, iar mama lui Ion Antonescu spunea ca nu se poate impaca in constiinta ei: Cum Dumnezeu a dat posibilitatea acestora sa-i omoare fiul? I-am recomandat sa nu se razvrateasca impotriva lui Dumnezeu, pentru ca el stie ce face si i-am indicat ca duhovnic pe preotul Gala Galaction, despre care nu stiu daca a fost sau nu”, relata duhovnicul, scrie Adevarul.