Acasă Timp liber Cultura 51 de ani de la construirea Zidului care a divizat Europa

51 de ani de la construirea Zidului care a divizat Europa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unul dintre simbolurile Razboiului Rece – Zidul Berlinului – a separat, timp de 28 de ani, un oras, o tara, un continent intreg si, nu in ultimul rand – numeroase familii. Zidul a fost daramat la 9 noiembrie 1989, sub presiunea protestelor populare, odata cu caderea Cortinei de Fier.

Germanii comemoreaza, luni, implinirea a 51 de ani de la construirea Zidului Berlinului (Berliner Mauer) – ramas in istorie ca un simbol infam al divizarii Germaniei, si chiar al Europei, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Constructia zidului a inceput la 13 august 1961, sub comanda liderului est-german Walter Ulbrich.

In acel moment, Germania era deja divizata politic, inca din 1949, cand, la 4 ani de la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, tara a fost impartita in Republica Federala Germana in vest si Republica Democrata Germana sau Germania de Est – in est.

In ciuda numelui, Germania Democrata era o dictatura comunista care limitase drepturile politice si libertatile cetatenilor sai.

Zidul a fost construit atat din motive ideologice si politice – pentru a separa ideologia comunista de “influenta nociva” a capitalismului, dar si din motive economice – stoparea emigrarii unui numar important de est-germani spre vest.

Cum Germania Federala era mai dezvoltata economic, foarte multi est-germani mergeau sa munceasca in vest. Prin urmare, autoritatile est-germane au decis stoparea fenomenului – aceasta fiind una dintre explicatiile (economice) ale construirii zidului.

Impactul constructiei a fost devastator pentru mii de familii. Est-germanii care lucrau in Germania de Vest au fost nevoiti sa renunte la locurile lor de munca, insa cel mai dramatic a fost faptul ca numeroase familii au fost efectiv separate de acest zid.

Dincolo de statistici, drame individuale

Numerosi est-germani si-au riscat viata, incercand sa fuga in Germania de Vest. Cei care incercau sa treaca zidul erau impuscati. Statisticile arata ca dupa anul 1961 au reusit sa treaca in Germania de Vest circa 5.000 de locuitori ai Berlinului de Est si au existat 248 de victime, in urma incercarilor de a trece zidul. Exista insa voci care spun ca numarul celor ucisi este mult mai mare.

Ultimul est-german care a fost ucis in timp ce incerca sa treaca zidul a fost Chris Guefroy, in februarie 1989. In prezent, o strada din Berlin ii poarta numele.

Potrivit ministrului german pentru cultura si media, Bernd Neumann, se afla in plina desfasurare un proiect de cercetare care are ca scop identificarea dramelor individuale ale germanilor din timpul Razboiului Rece si restabilirea demnitatii celor care au avut de suferit.

„Biografii ne vor reaminti cat a avut de suferit poporul german in urma unei dictaturi brutale si a regimului inuman de divizare”

a declarat oficialul german la prezentarea proiectului, potrivit Deutsche Welle.

In urma proiectului, care ar urma sa fie finalizat in 2015, va rezulta si o carte continand scurte biografii ale victimelor din timpul Razboiului Rece, marturii si fotografii.

Zidul Berlinului in cifre

Lucrarile de constructie au durat din 1961 pana in 1975. Zidul Berlinului a avut o lungime de 155 de kilometri si o inaltime de 3,60 metri. A fost construit doar pe teritoriul est-german.

Pentru a spori siguranta, a fost construit un coridor suplimentar, cunoscut sub numele de „Fasia Mortii”.  Aceasta avea 100 de metri latime, era supravegheata continuu facand astfel aproape imposibila trecerea neautorizata in RFG.

In Berlinul de Est a fost construit un turn inalt de aproximativ 365 de metri, avand oficial un restaurant la ultimul etaj. In realitate, acest etaj avea rolul de post de observatie.

43 de kilometri din lungimea total Zidului se aflau in Berlin.

Zidul avea 3, 60 metri inaltime, 148 de kilometri de sarma ghimpata, 38.000 de obstacole, 190 de turnuri de observatie.

Au existat 5.000 de evadari reusite in timpul existentei Zidului.

Zidul era supravegheat de sapte regimente care cuprindeau intre 1.000 si 1.200 de soldati.

Zidul Berlinului a cazut simbolic in noiembrie 1989, iar ulterior a fost daramat cu buldozerele. A ramas in urma sa un muzeu dedicat Zidului si cateva ramasite ale fostului simbol al Cortinei de Fier, dar si numeroase amintiri dureroase si drame umane.