Acasă Stirile zilei Bani 225 milioane de dolari/km. Povestea celei mai SCUMPE autostrazi construite vreodata in...

225 milioane de dolari/km. Povestea celei mai SCUMPE autostrazi construite vreodata in lume

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai scumpa autostrada din lume a fost construita in Rusia in doar cinci ani, inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, are 40 de kilometri lungime si a costat 9 miliarde de dolari, adica 225 milioane de dolari/km.

Autostrada de 40 de kilometri care leaga zona de coasta de la Soci, locul desfasurarii Jocurilor Olimpice, de tinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului marii, a pus echipele de ingineri, designeri si constructori in fata multor provocari.

Autostrada, ce ajunge in varful colinelor dupa ce serpuieste pe valea unui rau, a fost realizata in numai cinci ani si reprezinta o minune a tehnicii.

tunel soci

Pasajul rutier, lung de 37 de kilometri, a fost construit cu ajutorul consultantilor italieni, spanioli si elvetieni, iar principalul sau scop a fost de a reduce la aproximativ 30 de minute durata transportului intre Soci si Krasnaya Polyana.

Multe tuneluri, nenumarate poduri de otel si piloni de beton sustin suspendate benzile autostrazii ce se inalta spre versantii inzapeziti, ca o tulpina gigantica.

O noua linie ferata, pentru constructia careia au fost intampinate aceleasi greutati, insoteste traseul autostazii.

Dar costul este cel care a facut din aceasta autostrada o stire de prima pagina: noua miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.

sochi_2

Autrostrada a fost promovata drept „cea mai scumpa din lume”, aparand chiar glume legate de o versiune mai ieftina ce putea fi acoperita mai degraba cu caviar decat cu asfalt.

Acest caz face parte dintr-o investigatie mai ampla ce se concentreaza asupra celor 50 de miliarde de dolari cheltuiti pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci de catre administratia presedintelui rus Vladimir Putin.

In ciuda argumentelor pro si contra oportunitatii acestei autostrazi, va dura mai mult decat au durat Jocurile Olimpice pentru a judeca adevarata valoare a acestei investitii.