Acasă Utile Jobs Aniversare: doi ani de la tăierea salariilor

Aniversare: doi ani de la tăierea salariilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astăzi, 6 mai, se împlinesc doi ani de zile de când Traian Băsescu a anunţat tăierea salariilor.

Vreau să ştiţi de la bun început că echipa de evaluare condusă de FMI şi Guvern a avut în atenţie două variante: una era cea a neîncrederii, însemna creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% pentru a ne încadra în cheltuielile bugetare. A doua variantă era cea a încrederii”, acesta a fost anunţul comunicat de Traian Băsescu, în seara de 6 mai 2010, din interiorul Palatului Cotroceni.

La scurt timp după decizia luată, unică în Europa, multe Întreprinderi Mici şi Mijlocii au dat faliment, din cauza scăderii dramatice a consumului de bunuri şi din cauza declinului furnizării de servicii. Deşi la început puterea portocalie a reuşit să învrăjbească sectorul privat împotriva sectorului public, efectele dezastruoase ale deciziei comunicată de preşedinte au afectat toate categoriile.

După ce guvernele Boc şi Ungureanu au continuat tăierile şi au refuzat orice reîntregire a salariilor, noul premier desemnat, Victor Ponta, a declarat săptămâna aceasta că o reîntregire parţială va fi posibilă din vară.

În cursul zilei de duminică, 6 mai, Traian Băsescu a avut două declaraţii publice, spunând că ar fi posibil să se împotrivească reîntregirii salariilor. Ulterior, preşedintele României a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a acuzat din nou mass-media că manipulează şi că transmite în mod eronat ceea ce domnia sa gândeşte.

 

   C.M.I.