Pentru a iti imbunatati situatia financiara, trebuie sa eviti cateva greseli la alcatuirea bugetului familial.
1. Trebuie sa tii cont de modul de viata si necesitatile pe care le ai
Trebuie sa alcatuiesti un buget tinand cont de cheltuielile si necesitatile pe care le ai in realitate. Este absurd sa creezi un plan pentru o luna intreaga, iar apoi sa te obligi pe tine si familia ta sa il respecte intocmai.
De exemplu, vrei sa stabilesti un buget, insa cu siguranta stii ca el iti permite sa cheltui anumiti bani pentru fleacuri. in acest caz nu ai nevoie de limitari stricte. insa asta nu inseamna ca poti sa cheltuiesti banii in stanga si in dreapta. Scopul unui buget este sa corectezi anumite obiceiuri financiare si nu doar sa urmaresti pe ce ai cheltuit fiecare banut.
2. Nu ai rabdare
Exista un asemenea termen precum „efectul yo-yo”, care este asociat unei slabiri bruste, apoi ingrasare. Chiar daca vrea sa slabeasca, persoana respectiva nu are destula vointa si tarie de caracter pentru a-si limita poftele culinare si dupa ce a tinut un regim.
O asemenea stare poate fi traita si de cel care a inceput sa aiba un buget. Unii au rabdare doar cateva luni sau chiar saptamani. Desigur, este nevoie de mult timp, putere si concentrare. insa treptat vei reusi sa-si planifici cheltuielile automat.
3. Nu iei in calcul cheltuielile neprevazute
Planuind un buget, trebuie sa tii cont de faptul ca uneori vei fi nevoit sa cheltuiesti mai mult decat de obicei. De exemplu, va trebuie sa-ti duci masina in service sau sa cumperi medicamente scumpe. Viata este plina de surprize.
Daca intr-o luna ti-au ramas mai multi bani, nu te grabi sa sarbatoresti acest lucru. Pastreaza-i pentru cheltuielile neprevazute din viitor.
4. in subconstient nu vrei sa ai un buget
Planificarea financiara – este o planificare dificila pentru cei care nu isi doresc sa traiasca dupa reguli. Daca te irita faptul sa traiesti dupa anumite cerinte impuse, vei critica insusi idea de a avea un buget si nu vei crede in eficienta acestei metode.
5. Cheltuiesti mai mult decat castigi
in acest caz ai trei solutii: limitezi cheltuielile, maresti veniturile sau le combini pe cele doua. Analizeaza-ti comportamentul si ia o decizie.
6. imprumuti bani
Daca imprumuti bani de la cineva, se creaza iluzia ca cheltuiesti fara sa incalci limitele bugetului. insa mai devreme sau mai tarziu va trebui sa intorci acesti bani. Iar daca aceste datorii se vor aduna, atunci nici in viitor situatia ta financiara nu se va prea imbunatati.
7. Nu faci economii
Fara economii nu vei putea sa capeti independenta financiara in viitor. Ai grija sa faci economii mici in fiecare luna.
8. Nu te prefa ca nu faci anumite cheltuieli
De obicei acestea sunt cheltuieli pentru obiceiurile tale proaste. tigari, bar, fast-food – toate acestea au nevoie de bani. si uneori prea multi bani. Doar ca putini pot sa recunoasca ca bugetul are de suferit din cauza acestor cheltuieli.
9. Ai prea multe limite
Nu trebuie sa-ti schimbi radical viata odata ce ai decis sa planifici un buget. Trebuie sa faci acest lucru treptat. Nu renunta la unele distractii pentru a economisi mai multi bani. Permite-ti sa te odihnesti.
10. Cheltuiesti prea mult pentru distractii
in contradictie cu puntul 9, multe persoane nici nu observa cati bani cheltuiesc pentru distractie. Restaurant, hobby scump, shopping in fiecare zi. Din aceste cauze si bugetul are de suferit. Reanalizeaza-ti obiceiurile. Poate ar trebui sa renunti la anumite activitati.
11. Stai prea mult in fata televizorului
Acest timp ai fi putut sa-l petreci cu folos. Televizorul te impiedica sa te concentrezi asupra lucrurilor importante. Mai mult decat atat, reclamele te determina sa faci lucruri sau cumparaturi de care chiar nu ai nevoie. Iar acestea, la randul lor, iti afecteaza bugetul.
12. Ai ales un moment nepotrivit pentru a planifica un buget
Daca recent ti s-a marit familia sau ai avut probleme de sanatate sanatoase, este foarte dificil sa-ti planifici bugetul. Asteapta pana cand lucrurile se vor mai calma, iar situatia financiara se va stabiliza, arata dozadesucces.