Ministerul Administratiei si Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind detasarea unor ofiteri romani la Organizatia Internationala de Politie Criminala (OIPC)- Interpol, in conditiile in care aproximativ 12 la suta din numarul total de urmariti sunt cautati de autoritatile romane.
Oficiali ai MAI au declarat, ca proiectul a fost elaborat la solicitarea Interpol, in conditiile in care persoanele date in urmarire internationala de catre autoritatile judiciare din Romania reprezinta aproximativ 12 la suta din totalul celor dati in urmarire la nivel mondial, ceea ce conduce la un volum semnificativ de date si informatii procesate la nivelul Secretariatului General, cu scopul de a facilita localizarea si aducerea lor in fata justitiei.
Acest fapt face din autoritatile romane al treilea mare utilizator european al bazelor de date gestionate de Secretariatul General al OIPC Interpol.
Potrivit MAI, schimbul de mesaje privind infractiunile savarsite de cetatenii romani in strainatate a crescut in mod considerabil in anii 2010 si 2011, ajungand la peste 200.000 de mesaje operative, fata de numai 110.000 in 2009.