Acasă Stirile zilei 101 ani de la scufundarea TITANICULUI! VIDEO

101 ani de la scufundarea TITANICULUI! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la data plecarii sale in calatoria inaugurala, s-a scufundat in Atlantic.

Constructia Titanicului, finantata de J.P. Morgan si compania sa, International Mercantile Marine, a inceput la 31 martie 1909. Chila navei a fost lansata la 31 mai 1911 iar echiparea a fost finalizata la 31 martie 1912. Titanicul masura 269,1 m. in lungime, avea o latime de 28 m., cantarea 46.328 t. si avea o inaltime de la punctul de plutire pana la puntea principala de 18 m. Au fost montate 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu carbune care ii puteau oferi o viteza maxima de 23 de noduri (43 km/h) si o putere maxima de 59.000 CP.

Vasul a fost construit la santierul naval Harland and Wolff din Belfast. Titanicul era proprietatea companiei Oceanic Steam Navigation, avea echipaj britanic si naviga sub pavilion britanic.

Titanicul rivaliza cu orice mare hotel continental, prin eleganta si rafinamentul cabinelor, precum si a serviciilor oferite. Cuprindea ascensoare electrice, o piscina, un teren de squash, o baie turceasca si o sala de gimnastica. Proiectantii vasului au prevazut 32 barci de salvare, dar, fiindca posibilitatea unui naufragiu era exclusa, numarul lor a fost redus la 20. S-a renuntat si la rachetele de semnalizare pentru pericol, fiind considerate inutile.

Titanicul a plecat din portul Southampton intr-o zi de miercuri, 10 aprilie 1912, la orele 12, cu intentia de a cuceri pentru Anglia distinctia ‘Cordonul Albastru’ pentru cea mai rapida calatorie cu vaporul peste Atlantic. Avea la bord 2224 persoane, dintre care 325 erau cazate la Clasa I; 285 la Clasa II si 706 la Clasa III. Echipajul numara 908 persoane. In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, transatlanticul a ajuns in apele din Terra-Nova, la 400 de leghe marine de tarm. La ora 23:40, cei doi mateloti de veghe i-au speriat pe ofiteri cu mesajul alarmant: ‘Aisberg drept in fata’. Secundul Murdoch a avut la dispozitie mai putin de un minut pentru a reactiona. El a decis sa opreasca imediat vasul si sa il deplaseze inapoi, cu toata viteza. In acest mod, a reusit sa evite coliziunea frontala, insa nu a reusit sa opreasca vasul complet, iar prora s-a izbit de aisberg. Dupa coliziune, de pe puntea de comanda parea ca vasul a scapat cu bine. Insa fochistii si inginerii au vazut apa navalind in cala vaporului.

Capitanul a poruncit sa se coboare barcile de salvare. Operatorii au transmis fara intrerupere SOS. A trecut prin apropiere un alt vapor, dar, fiindca pe Titanic nu erau decat rachete luminoase de intampinare, capitanul celuilalt vas i-a salutat cu semnale albe si a plecat mai departe. Inspaimantati, multi pasageri au sarit pur si simplu in apa rece.

In jurul orei 1, prora era deja sub apa. Dupa 2 ore si 40 de minute de la impactul cu aisbergul, mai exact la ora 2:20, vaporul s-a rupt in doua, pe mijloc, si s-a scufundat, la aproape 1.600 kilometri distanta de destinatia finala. 1.563 de oameni s-au inecat. Nava Carpathia, aflata in apropiere, a reusit sa salveze doar o parte din pasagerii naufragiati. In total au supravietuit numai 703 persoane.

Companiile de asigurari au inregistrat pierderi insemnate, fiind nevoite sa onoreze despagubiri uriase. In urma scufundarii transatlanticului Titanic, s-a infiintat, incepand cu anul 1913, un serviciu de cercetare a gheturilor, insarcinat sa descopere campurile de gheata si aisbergurile si sa le semnalizeze pozitiile acestora navelor din zona. Epava a fost descoperita abia in anul 1985, de catre Dr. Robert Ballard, la 3.600 de metri adancime, in apropierea coastelor Terrei Nova.

Tragedia de pe Titanic a fost ecranizata in numeroase variante, dar cea mai cunoscuta ramane productia lui James Cameron, din 1999, laureata cu 11 premii Oscar.

La 15 aprilie 2012, doua nave de croaziera, Balmoral si Journey, au marcat 100 de ani de la naufragiul Titanicului, chiar deasupra locului in care s-a scufundat pachebotul, in Oceanul Atlantic. Prima nava provenea din Southampton, port englezesc de unde Titanicul si-a inceput calatoria pe mare, la 10 aprilie 1912, iar cea de-a doua din New York, destinatia Titanicului. Printre pasagerii de pe Balmoral s-a aflat si milionarul roman Cornel Tabacaru.

Tot in 2012, un monument dedicat celor peste 1.500 de victime de pe Titanic a fost inaugurat la Belfast, Irlanda de Nord, unde fusese construit vasul.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos