Acasă Sanatate Un banal junghi poate ascunde un cancer la plamani! Cele mai comune...

Un banal junghi poate ascunde un cancer la plamani! Cele mai comune simptome pot ascunde boli grave!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru a semnala prezenta unui dezechilibru, organismul isi poate alege adesea o supapa la care nu ne-am fi asteptat. Medicii de specialitate explica pe larg cum se poate ca problemele cu ochii sa vina de fapt de la prea mult stres, durerile de inima sa aiba cauze hormonale, iar un banal junghi sa ascunda cancer de plamani.

Simptomele banale, dar sacaitoare sunt cele care-i aduc pe romani la usa medicilor, numai pentru a descoperi o problema de sanatate cu radacini adanci.

Oboseala care nu se rezolva nici prin repaos la pat, durerile in locuri neobisnuite ori setea si foamea excesiva sunt cateva semnale de alarma ale organismului pe care pacientii le ignora cel mai adesea, considerandu-le normale.Femeile carora le sare tandara din orice, se simt mai mereu obosite si se ingrasa chiar daca supravietuiesc cu o dieta de pustnic, ar trebui sa-si verifice glanda tiroida, „centrul de comanda” al hormonilor. Situata sub “marul lui Adam”, la baza gatului, tiroida secreta doua tipuri de hormoni responsabili de buna functionare a temperaturii interne, a digestiei, sistemul nervos si ginecologic etc. Atunci cand glanda e prea activa, apare hipertiroidismul, iar cand e prea lenesa, hipotiroidismul, oscilatii de care au parte in special femeile. „Tiroida e responsabila de metabolismul tuturor nutrientilor: glucide, lipide si proteine. Cand activitatea ei e redusa- hipotiroidism- rata metabolismului e scazuta, iar arderile de calorii, mai lente. Chiar si disfunctiile tiroidiene minore pot avea efect de ingrasare, in contextul sedentarismului”, explica expertul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi. in ambele cazuri, tratamentul se bazeaza pe dozajul hormonal, insa uneori se ajunge si la cutit. „in functie de tipicul bolii, daca constati ca tiroida e si marita sau daca are noduli, atunci poti decide sa intervii chirurgical”, arata medicul endocrinolog Dan Peretianu, conform doctorulzilei.

Oboseala tradeaza anemie

Extenuarea sau oboseala cronica sta si la baza altor afectiuni precum cele cardiace, anemie, diabet si reumatism. „Nu este o boala categorisita astfel, este doar un sindrom. Americanii dau foarte multa atentie acestei oboseli cronice, dar nu se poate spune ca cineva sufera de asa ceva, ea insoteste cel mult alte boli”, spune medicul de familie Remus Lupu. Potrivit acestuia, atunci cand oboseala insoteste activitati de rutina (gradinaritul, curatenia, serviciul etc.) este semn clar ca cea afectata este inima. in cazul diabeticilor, extenuarea este completata de sete necontrolata, pofta, urinari dese si pierderi in greutate, iar pacientii reumatici isi simt incheieturile mainilor si picioarelor inflamate si dureroase.

Copilului ii curge sange din nas? Poate fi anemie

in cazul copiilor, semnele unei boli grave sunt si mai inselatoare. Transpiratia abundenta, asociata de parinti cu o raceala, poate trada in realitate o anemie sau o hipocalcemie. “Tot despre anemie poate fi vorba si cand le curge sange din nas, un simptom specific mai degraba problemelor ORL”, arata medicul de familie Alina Constantinescu. Daca celor mici li se descuameaza piele de pe maini si picioare, spune acesta, nu inseamna automat ca au vreo carenta de vitamine, ci poate fi vorba de o infectie renala cu streptococci, mai ales daca au si puseuri febrile. Bebelusii, de departe cei mai greu de “citit” pacienti se manifesta cu totul neasteptat atunci cand au o infectie urinara: ”Se intampla sa nu apara febra sau varsturile, dar scad subit in greutate, desi mananca normal”.

,,O dureau coatele de la infarct”

Adesea, pana si unele dintre cele mai crunte boli sunt descoperite in mod accidental, in urma unui control de rutina. “Sunt multi oameni care se plang de dureri toracice si spun <<Am un junghi>>. Daca aceasta durere ascutita nu se calmeaza cu nimic e semnul unui cancerde plamani. Invers, o tuse constanta tratata ca si problema pulmonara poate veni de la o gastrita. Nu e o regula ca bolile grave sa tinteasca organele care se manifesta”, atrage atentia specialistul Alina Constantinescu. Problemele cardiace, adauga acesta, sunt alta categorie de boli care ies la suprafata in mod ciudat. “stiu o pacienta pe care o dureau foarte tare coatele si a avut inspiratia sa se prezinte la medic. Electrocardiograma a scos la iveala faptul un infarct cardiac acut, iar durerea iradia”, povesteste medicul de familie. in mod paradoxal, palpitatiile la femei nu reprezinta musai un motiv de neliniste in privinta inimii, ci o banuiala intemeiata pentru afectiuni ale tiroidei, tulburarile de ritm fiind o consecinta a lipsei sau excesului hormonal.

Stilul de viata dezordonat se “citeste” in ochi

Aspectul ochilor poate semnala prezenta unor ganglioni limfatici inflamati, chisturi ori o tumora. Cei carora li se “zbat pleoapele” ca si cum ar suferi de un tic li se recomanda suplimente de calciu, reducerea consumului de cafea si tutun, dar si mai multa odihna. in cazul in care spasmele se intetesc pana in punctul in care nu se mai poate tine ochiul deschis, trebuie mers de urgenta la medic. “Vorbim deja despre blefarospasm, o afectiune neurologica care include miscari involuntare ale muschilor din jurul ochilor”, explica oftalmologul Mircea Filip. in mod straniu, uscaciunea ochilor tradeaza un spectru larg de afectiuni, incepand cu tiroidism si terminand cu boli autoimune. ,,Cel mai des, problema apare din cauza diferitelor medicamente ca anticonceptionalele. in alte cazuri, acest simptom poate indica si reumatism”, adauga Mircea Filip. Cat despre punctele plutitoare de culoare alba din ochi, acesta spune ca pot indica, in mod exceptional, o dezlipire de retina sau miopie.

Nu in ultimul rand si picioarele nu in ultimul rand, reflecta si ele o sumedenie de afectiuni ascunse. ,,Durerile si spasmele musculare pe timpul noptii apar din cauza unui dezechilibru de minerale. Lipsa de calciu, magneziu sau potasiu poate produce contractii involuntare dureroase ale muschilor”, explica ortopedul Dia Ahmad. Specialistul mai atrage atentia asupra degetelor “intepenite” din senin, posibile cauze ale unui reumatismul degenerativ.