Acasă Stirile zilei Social Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La 15 august este sarbatorita Sfanta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului, care marcheaza trecerea de la vara la toamna, fiind si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor, potrivit mediafax.ro.

Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta popular ca Sfanta Marie Mare, Santamaria sau Uspenia, celebreaza ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand “a adormit Sfanta Fecioara”. In popor se spune ca este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci.

Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica la 15 august. Cele mai multe sunt femeile, adica peste 1,8 milioane. In randul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela si Mioara.

Barbatii, peste 410.000 la numar, poarta cel mai adeasea nume ca Marian, Marin ori Marinica.

Traditii, obiceiuri si superstitii

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

Tot in aceasta zi, barbatii schimbau palaria cu caciula, iar cei care mai erau vazuți cu palarie dupa 15 august erau ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.

Tot din traditie aflam ca, inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putand sa se prinda de el si astfel sa se mantuiasca de pacate. Se mai spune ca dracii, ramasi fara sufletele oamenilor, se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramane niciunul.

Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!)

Se in¬terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita “navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului incheie un ciclu, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere.