Acasă Stirile zilei Persoanele inteligente sunt mai putin dispuse sa creada in Dumnezeu!

Persoanele inteligente sunt mai putin dispuse sa creada in Dumnezeu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui studiu realizat recent, o persoana cu un coeficient de inteligenta mai mare, cu atat ea este mai putin dispusa sa creada in Dumnezeu.

Miron Zuckerman si Jordan Silberman, profesori de psihologie la Universitatea Rochester (SUA), si Judith Hall, profesor de psihologie la Universitatea Northeastern, au realizat acest studiu pe baza a 63 de cercetari anterioare, efectuate intre anii 1921 si 2012, informeaza dailymail.co.uk.

Desi ei recunosc faptul ca descoperirea lor „nu este noua”, cei trei profesori de psihologie spun ca au dorit sa realizeze o analiza sistematica a unui secol de studii despre corelatia dintre inteligenta si sentimentul religios, descoperind ca ateismul abunda in randul „persoanelor destepte”.

Autorii studiului au definit inteligenta drept „abilitatea de a rationa, de a planifica, de a rezolva probleme, de a gandi abstract, de a intelege idei complexe, de a invata cu rapiditate si de a invata din experienta”.

Pe de alta parte, sentimentul religios a fost definit ca fiind „credinta in supranatural, oferirea de cadouri acestor puteri supranaturale si realizarea de ritualuri in conformitate cu acele credinte”.

Cei trei autori au examinat un studiu coordonat in 1921 de Lewis Terman, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. Pentru acel studiu, Lewis Terman a recrutat 1.500 de copii cu un coeficient de inteligenta ce depasea 135 de puncte la varsta de 10 ani.

Acele date au fost reexaminate de Robin Sears, de la Universitatea Columbia, in 1995, si de Michael McCullogh, de la Universitatea Miami, in 2005.

Concluzia generala a ambelor reexaminari a fost aceea ca voluntarii (cei 1.500 de copii) erau mai putin religiosi in comparatie cu populatia generala.

Totusi, ceea ce a fost remarcabil in datele colectate de Lewis Terman a fost ca, in ciuda ateismului lor, 60% dintre copiii studiati au fost crescuti in familii cu convingeri religioase „foarte stricte”.

Al doilea studiu major examinat de Miron Zuckerman, Jordan Silberman si Judith Hall a avut la baza arhivele de la Hunter College Elementary School, o scoala generala pentru copiii deosebit de inteligenti din New York.

Absolventii acestei scoli, avand un coeficient de inteligenta de peste 140 de puncte, cu varstele cuprinse in prezent intre 38 de ani si 50 de ani, au fost contactati de cei trei cercetatori, care au descoperit ca doar 16% dintre persoanele chestionate au gasit o anumita satisfactie personala in religie.

Atunci cand mai multe tari au fost examinate din acest punct de vedere, de Richard Lynn, profesor la Universitatea Ulster, in 2009, corelatia pozitiva dintre inteligenta si ateism s-a dovedit a fi foarte puternica.

In timp ce datele arata o corelatie pozitiva intre inteligenta si absenta sentimentului religios, Miron Zuckerman, Jordan Silberman si Judith Hall au fost interesati mai mult de motivele din spatele acestei legaturi.

O posibila explicatie avansata de cei trei cercetatori este aceasta: cu cat oamenii sunt mai inteligenti, cu atat ei sunt mai putin dispusi sa se conformeze si, de aceea, rezista mai mult in fata dogmei religioase.

Intr-adevar, autorii studiului au descoperit ca numarul de atei creste in randul persoanelor cu coeficient de inteligenta ridicat daca acestia traiesc in comunitati religioase, intrucat acele persoane nu vor sa se conformeze.

O explicatie ar fi aceea ca oamenii inteligenti nu vor sa accepte convingeri care nu pot fi testate, potrivit unui articol aparut pe site-ul Arstechnica.com.

Totusi, desi autorii spun ca studiul a fost realizat pe toate analizele efectuate din 1921 pana in 2012, el a inclus doar textele stiintifice redactate in limba engleza. Miron Zuckerman avertizeaza, totodata, asupra faptului ca, desi studiul a fost facut pe mii de participanti, de varste diverse, aproape toti proveneau din civilizatia occidentala. Mai mult decat atat, 87% dintre persoanele implicate in acest studiu proveneau din Statele Unite, Marea Britanie si Canada, fapt care face ca studiul sa se refere in principal la protestanti, nu la evrei, nici la catolici.