Acasă Sanatate Si tu faci greseala asta cand iei medicamente! Sute de mii de...

Si tu faci greseala asta cand iei medicamente! Sute de mii de oameni mor anual din cauza asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii si cei care sunt decidenti in zona politica au mentionat deja acest lucru (…) Noi ne gasim intr-o zona care are doua probleme: consuma mult prea multe antibiotice, deci ne gasim pe primele locuri alaturi de Grecia, pe primele locuri in ce priveste rezistenta bacteriilor la antibiotice, spunea Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Criza sanatatii publice globale in raport cu rezistenta la antibiotice este in centrul atentiei OMS. Medicina moderna, asa cum o stim, este amenintata de o pierdere iminenta a antibioticelor. In ultimii ani, numarul bacteriilor rezistente la medicamente a crescut considerabil. In prezent, anual, 700.000 de oameni mor din cauza infectiilor rezistente, iar acest numar poate creste pana la zece milioane pana in 2050 daca nu se iau masuri, avertizeaza OMS, scrie doctorulzilei.

Mai jos gasiti cateva idei gresite despre antibiotice:

  1. Crezi ca antibioticele nu provoca rezistenta daca se iau corect – FALS!

De mii de ani, bacteriile au incercat sa se protejeze de substantele chimice produse de alte bacterii si ciuperci, menite sa le omoare. Din 1928, cand Alexander Fleming a descoperit penicilina, medicina a valorificat aceste substante ca antibiotice.

Bacteriile care sunt capabile sa reziste au un avantaj de a supravietui. Unele bacterii sensibile pot achizitiona, de asemenea, gene de rezistenta de la alte bacterii. Ori de cate ori folosim un antibiotic, acesta ucide toate bacteriile care nu au un mecanism de rezistenta, pe cele care sunt sensibile, dar lasandu-le in viata pe cele rezistente.

Avand in vedere circumstantele potrivite, bacteriile rezistente se pot reproduce si provoca infectii. Ele au, apoi, posibilitatea de a fi transferate la o persoana la alta, de exemplu, prin atingere.

  1. Organismele noastre sunt cele care devin rezistente la antibiotice – FALS, din pacate.

Bacteriile devin rezistente si nu corpurile noastre. Prin urmare, nu exista nimic ce putem schimba in corpurile noastre, ce va ajuta sa depasiti rezistenta bacteriilor la antibiotice.

  1. Antibioticele sunt necesare pentru a trata raceala si gripa – FALS

Antibioticele sunt active doar impotriva bacteriilor. Gripa si raceala sunt cauzate de virusii in raport cu care antibioticele nu au absolut nici un efect. Si cele mai multe antibiotice pe care le folosim doar ajuta bacteriile sa devina mai rezistente.

Suprasolicitarea si abuzul de antibiotice pentru infectiile virale contribuie masiv la cresterea rezistentei la antibiotice la nivel mondial.

Majoritatea respondentilor din cele 12 tari chestionate de OMS cred ca virusurile, precum raceala si gripa (64%), pot fi tratate cu antibiotice, ceea ce e absolut gresit. Aproape 70% dintre cei 1002 respondenti din Africa de Sud au impartasit aceeasi conceptie gresita, care de multe ori inseamna presiune asupra medicilor si asistentelor medicale pentru a prescrie un antibiotic atunci cand se simt rau.

  1. Daca ma simt mai bine, ma pot opri din a mai lua antibiotice – FALS.

Daca aveti o infectie bacteriana care are nevoie de tratament cu antibiotic, atunci este vital sa luati cursul prescris. Simptomele noastre, de obicei, se imbunatatesc inainte ca toate bacteriile sa fie distruse. Daca va opriti prea devreme din a lua antibiotice atunci cantitatea de antibiotic capabil de a ucide bacteriile nu va fi de ajuns si acestea vor reveni cu o forta mai mare decat inainte.

Este mai usor pentru bacterii sa devena rezistente in cazul in care exista prea putin antibiotic prezent. Deci, finalizam intotdeauna cura de tratament si nu ne oprim doar pentru ca ne simtim mai bine.

  1. Pot fi luate antibioticele ramase de la membrii familiei sau de la prieteni – FALS.

Niciodata nu se iau antibiotice ramase de la tratamentele anterioare. Ia numai antibiotice prescrise de un medic sau o asistenta medicala. Exista doua motive bune pentru acest lucru:

– Antibiotice luate ultima data sunt mai susceptibile de a provoca o rezistenta a bacteriilor;

– Antibioticele de la alte persoane nu pot fi o alegere corecta. Exista mai multe tipuri diferite de antibiotice utilizate in tratamentul infectiilor diferite, ceea ce inseamna ca infectia nu va fi tratata in mod corect.

  1. Rezistenta bacteriilor se poate intampla doar atunci cand curele de tratament sunt repetate – FALS.

Rezistenta la antibiotice poate avea loc ori de cate ori luati un antibiotic, daca acesta este un singur curs sau mai multe cursuri repetate. Cert este ca toti suntem responsabili pentru viitorul nostru. Antibioticele apartin tuturor, astfel incat ceea ce o persoana face afecteaza nemijlocit o alta persoana.