Acasă Timp liber Cultura Incursiune in Pestera Veterani, locul sfant al dacilor din Cazanele Mari ale...

Incursiune in Pestera Veterani, locul sfant al dacilor din Cazanele Mari ale Dunarii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Una din cele mai frumoase atractii turistice din Romania, Pestera Veterani, ascunde comori deosebite. Este numita sanctuarul lui Zamolxis, iar legendele locului spun ca, in pestera, dacii au avut mult timp un altar unde se inchinau lui Zamolxis si in cinstea caruia faceau sacrificii. La baza acestei explicatii stau ca dovada oasele de pasari si animale descoperite de arheologi in cateva locasuri sapate in piatra.

Legendele locului mai spun ca prin spartura din peretele pesterii, dimineata, intra o raza de soare ce cadea exact pe altarul pe care dacii sacrificau pasarile pe care le ofereau ca ofranda zeilor. Povestea pare sa fie confirmata de cantitatea mare de oase de pasari, gasite de arheologi in interior. Romanii, impresionati de aceasta istorie straveche, dar si pentru ca grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigatiei pe fluviu, au ridicat in interior niste ziduri, i-au mai facut cateva intarituri si au transformat-o intr-o mica cetate, pe care au botezat-o „Peth”.

Pestera Veterani isi are originea numelui dupa cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebes si care a refortificat pestera la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Aurul din locul sfant al dacilor

Legendele spun ca vestitul tezaur din argint al imparatesei Mariei Tereza apartinand Imperiului Austro – Ungar sau comorile tarului sarb Obrenovici ar fi ascunse intr-o caverna inchisa cu stanci.

Printul Serbiei din vremea lui Cuza ar fi trecut in Romania cu 80 de cai care carau saci cu aur.  Se mai spune ca singurul indiciu al locului unde este comoara, este o piatra pe care este incrustat un sarpe.

De asemenea, staretul Nicodim, descendent al neamului Basarab, ar fi ascuns o comoara insemnata intr-o pestera din Clisura Dunarii.

Se poate ajunge la Pestera doar pe apa

La pestera Veterani nu poti ajunge decat pe apa. Cunoscuta si sub numele de „Pestera lui Veterani“, „Pestera din Pinza Curii“ sau „Pestera Piscabara”, grota este situata la o inaltime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totala de 173 de metri si o latime de 40 de metri.

In anul 1400, imperiul austriac ridica aici o fortareata. In 1692, fortareata este condusa de generalul austriac de origine italiana, Friedrico Veterani. La sfarsitul secolului XVII-lea, Imperiul Austriac ridica peste ruinele fortaretei romane ziduri groase de 2 m si inalte de 4 m, construind un avanpost militar fortificat. Grota putea adaposti maxim 250 de soldati si era folosita ca refugiu in urma atacurilor turcesti din acea perioada.

Fantana din centrul grotei a fost construita de prizonierii turci. Pestera a fost si adapostul haiducilor, in timpul celor doua razboaie mondiale, grota era folosita ca adapost pentru munitie si hrana.

Vizitarea pesterii se face neaparat cu echipament adecvat si asistati de un ghid speolog. Pestera poate fi vizitata in tot timpul anului.