Acasă Sanatate Ce inseamna „amestecul de miere din UE si din afara UE”, care...

Ce inseamna „amestecul de miere din UE si din afara UE”, care se gaseste pe rafturile hipermarketurilor!?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii din apicultura avertizeaza ca hipermarketurile aduc anumite sortimente de miere din afara Uniunii Europene, un exemplu poate fi si Argentina, care are plantatii modificate genetic.

Dr. Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, sustine ca amestecurile de miere din UE si din afara UE, care se gasesc pe rafturile hipermarketurilor, provin din tari precum Argentina, care are plantatii modificate genetic, dar si din China.

„Pe etichete scrie ca este amestec de miere din tarile UE, dar nu se specifica din ce tari si nici faptul ca nemtii si francezii importa foarte multa miere din Argentina, din China, iar in Argentina au plantatiile modificate genetic. In plus, amestecul de miere poate fi orice”, ne-a declarat dr. Cristina Mateescu.

Totodata, Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, condamna procedeele folosite de comercianti pentru inselarea cumparatorilor.

„Cei de la Albina Carpatina induc in eroare consumatorul prin denumire, pentru ca pe eticheta scrie amestec de miere din UE si din afara UE. Pai, in afara UE nu mai e lantul carpatic. Un apicultor mi-a spus ca cei din China fac si miere sintetica”, a afirmat Costel Stanciu. 

Cum depistam mierea falsificata

Dr. Cristina Mateescu ne spune ca mierea nu trebuie sa aiba separari de faza.

„In momentul in care la fund este zaharisita si deasupra este sirop, este clar ca este contrafacuta. Mierea trebuie sa fie compacta in uniformitatea ei, sa fie densa. Mai concret, trebuie sa fie foarte groasa, sa nu curga ca un sirop, pentru ca atunci inseamna ca albina a fost hranita cu sirop de zahar sau alte siropuri. Mai exista si un test care se poate face foarte simplu, pui miere intr-un pahar cu apa si este naturala daca vezi ca se asaza frumos, paturica peste paturica, iar daca este falsificata se dizolva imediat”, a afirmat dr. Cristina Mateescu.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, ing. Ioan Fetea, activitatea directiilor sanitar-veterinare si a protectiei consumatorilor lasa de dorit.

„Protectia Consumatorilor si Autoritatea Sanitara Veterinara ar trebui sa verifice mierea din hipermarketuri si o sa constate ca nu se respecta standardele de calitate. Organele de control ar trebui sa mearga la raft si sa vada ca nu poti sa pui un borcan de miere pe raft pe care scrie ca este de salcam si jumatate este cristalizata, iar jumatate este lichida si are culori diferite. Asta nu mai este miere de salcam, pentru ca mierea de salcam nu se cristalizeaza”, ne-a precizat ing. Ioan Fetea.

Vezi pe pagina urmatoare cum este contrafacuta si mierea din piete >>>