Acasă World A fost descifrat cel mai important mister al berii! Nu te asteptai...

A fost descifrat cel mai important mister al berii! Nu te asteptai la asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vestigii arheologice din China au dezvaluit urmele unei beri sofisticate, produse acum 5.000 de ani din mai mult plante, printre care orzul. Potrivit cercetarilor publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) si preluate de AFP, identificarea unor reziduuri de orz in situl Mijiaya din nord-estul Chinei „dezvaluie cea mai veche prezenta in China a acestei cereale provenite din Europa, precedand cu circa o mie de ani cultura sa agricola in aceasta tara”.

„Acest lucru sugereaza ca orzul a fost folosit mult timp la producerea berii, inainte sa ajunga o cultura agricola”, arata cercetatorii Jiajing Wang si Li Liu de la Universitatea Stanford din California.

In vetre gasite in gropi se incalzeau probabil grauntele inainte sa fie macinate, apreciaza arheologii. Reziduuri galbui gasite pe marginile unor vase, palnii si amfore i-au facut pe arheologi sa creada ca recipientele erau folosite la producerea berii, la filtrarea si pastrarea ei.

Analize morfologice ale amidonului, grauntelor si fitolitilor — rest mineral provenit din descompunerea plantelor — gasiti in interiorul recipientelor au aratat ca este vorba de mei, orz, lacrima lui Job (planta-condiment asiatica) si tuberculi. Unele fragmente de amidon purtau urme ce evoca maltificarea, proces cheie pentru producerea berii, precum si macinarea, precizeaza cercetatorii. Ei au descoperit si prezenta oxalatului, produs derivat din brasajul berii, dovada in plus ca vasele de pamant au fost folosite la producerea acestei bauturi.

„Datele noastre arata ca oamenii din cultura Yangshao au dezvoltat o metoda complexa de fermentare prin maltifierea si macinarea unor plante”, afirma cercetatorii. Ei utilizau tuberculi pentru amidon si zaharuri pentru fermentatie, adaugand o tusa de dulce berii lor.

„Este cea mai veche berarie descoperita pana in prezent in China”, afirma profesorul Patrick McGovern de la Universitatea Pennsylvania, expert recunoscut in istoria berii si a vinului. „Punand impreuna date arheologice, chimice si botanice, cercetatorii au adus noi informatii despre introducerea orzului in China pentru producerea unei bauturi fermentate”, a declarat el pentru AFP.

Descoperirea permite acoperirea unui gol intre indicii chimici si botanici ai celor mai vechi bauturi fermentate gasite in China, care dateaza de acum 9.000 de ani, in sudul Jiahu (vales Fluviului Galben), si ai celor mai sofisticate aparute in urma cu 3.600 de ani, in timpul dinastiei Shang.

Vestigiile berariei si ale unei retete de bere in China sunt contemporane cu situri similare din Iran si Egipt, precum si cu o instalatie de fabricare a vinului din Armenia, cea mai veche cunoscuta.

Sursa: Agerpres