Acasă Multimedia TOP Zece MITURI care au pus stapanire pe Romania! FOTO

TOP Zece MITURI care au pus stapanire pe Romania! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miturile sunt reinterpretarea realitatii in modalitatea dorita de creatorii lor originali si au in centru actiunile, valorile sau caracteristicile unui personaj individual sau colectiv. Va prezentam mai jos cateva dintre miturile care au pus stapanire pe Romania.

1granrul europei10. Romania, granarul Europei

Caracterizarea Romaniei drept granar al Europei se trage, potrivit profesorului Ioan Nicolae Alecu din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti, „de la o intamplare din 1938”.

In acel an, povesteste Alecu, s-a produs o criza mondiala a graului, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, iar Romania a facut atunci cel mai mare export de grau din istoria sa de pana atunci: peste trei milioane de tone de grau.

„Problema a fost insa ca a fost exploatat aproape tot graul, iar tara s-a confruntat cu o criza a painii”, spune Alecu.

Nici macar acest efort nu poate fi suficient pentru a sta la baza mitului de „granar al Europei”, pentru ca in 1938 productia medie la hectar a fost de 700 kg de grau, iar vecinii bulgari au obtinut o cantitate dubla (1.440 kg).

„Ei au fost insa mai rationali si nu si-au exportat toata painea”, spune profesorul.

„In acest moment nu numai ca Romania nu are nicio sansa sa devina granarul Europei, dar agricultura este sortita pieirii”, sustine Ioan Niculae, presedintele InterAgro si unul dintre cei mai mari proprietari de teren din Romania.

In prezent, domeniul agricol din Romania este puternic fragmentat: 1,1 milioane de proprietari detin 9,65 milioane de hectare de teren arabil, in jur de 900.000 de fermieri detinand circa doua milioane de hectare si avand proprietati mici, majoritatea lucrate cu metode depasite, in mod ineficient.