Acasă Stirile zilei Zeci de mii de persoane protesteaza la Chisinau!

Zeci de mii de persoane protesteaza la Chisinau!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zeci de mii de persoane au iesit duminica pe strada, la Chisinau, dar si in mari orase europene ca Paris si Vicenza, pentru a-si exprima nemultumirea fata de actuala putere si au cerut, intre altele, demisia sefilor celor mai importante institutii ale statului si „restituirea miliardului furat”, arata mediafax.
Protestatarii, care au raspuns apelului Platformei Demnitate si Adevar (DA), au cerut, de asemenea, mai multa libertate pentru presa, potrivit postului Moldova 1.
Persoane venite din toate raioanele tarii au strigat „Victorie!”, „Vrem miliardele inapoi!”, „Jos mafia de la putere!”, la mitingul din centrul capitalei, potrivit aceleiasi surse.
La Chisinau, protestatarii au sustinut discursuri la microfon in care au cerut transparenta in dosarul celor trei banci implicate in scandalul „disparitiei” miliardului de dolari si restituirea banilor disparuti.
Protestatarii considera ca doar „poporul” poate schimba situatia din tara, iar in cazul in care revendicarile lor nu vor fi luate in considerare, au amenintat cu o continuare a actiunilor de protest.
Participantii la miting au aprobat o rezolutie in care prezinta guvernarii o serie de revendicari. Printre revendicari se afla publicarea imediata a raportului Kroll, demiterea conducatorilor institutiilor care au admis tranzactiile celor trei banci implicate in scandal, condamnarea vinovatilor si recuperarea banilor furati, potrivit Moldova 1.
Ulterior, protestatarii au pornit in mars catre sediile Universitatii de Stat, CNA si Procuraturii Generale, cantand muzica patriotica.
Protestatarii au denuntat „disparitia” a peste un miliard de dolari, un scandal in care sunt implicate trei banci – BEM, Unibank si Banca Sociala. Experti americani au efectuat un raport de audit la cele trei banci, insa au refuzat sa-l faca public.
Raportul Kroll a fost prezentat saptamana trecuta intr-o sedinta cu usile inchise a Guvernului Gaburici. Expertii americani au aratat ca, in ultimii ani, a existat o tentativa de preluare a celor trei banci, iar banii au fost devalizati in mod fraudulos pentru a masca tranzactia.
Politia nu prezentase pana duminica seara o estimare a numarului particpantilor la actiunea de protest.
Organizatorii de la Platforma Demnitate si Adevar, citati de Moldova 1, au apreciat ca la proteste au participat aproximativ 50 de mii de persoane.
La Chisinau se circula cu dificultate duminica dupa-amiaza, dupa ce unele artere au fost inchise.

Mitinguri si in strainatate!

Mitinguri similare celui de la Chisinau au avut loc in mai multe orase din Europa, relateaza ProTV Chisinau.
La Paris, zeci de moldoveni au iesit pe strazi pentru a-si exprima indignarea fata de actuala guvernare. „Vrem Europa acasa”, au scris moldoveni din strainatate intr-un mesaj care insoteste o imagine de la un protest, in care pe fundal se vede Turnul Eiffel. Zeci de manifestanti purtand tricolorul moldovean si steagul UE s-au adunat langa celebrul monument.
Potrivit site-ului independent.md, zeci de moldoveni au iesit pe strada si in orasul italian Vicenza. Ei si-au exprimat nemultumirea fata de situatia politica si economica din tara.
Manifestantii din strainatate au adus la proteste pancarte cu mesaje prin care cer demisia functionarilor corupti si incompetenti, locuri de munca si salarii decente.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos