Presedintele Vladimir Putin a inceput pregatirile pentru razboi, comenteaza multi experti occidentali decretul semnat recent de presedintele rus cu privire la formarea in cadrul forțelor armate a unei noi rezerve umane pentru mobilizare din randul rezervistilor.

„Sa se creeze forta de rezerva pentru Forțele Armate ale Federației Ruse pentru experimentul privind introducerea unui nou sistem de formare si acumulare a resurselor umane pentru mobilizare”, – se anunta in titlul decretului prezidential, potrivit paginaderusia.ro.

Ar trebui remarcat faptul ca crearea noii forțe de mobilizare in cadrul acestui sistem de pregatire militara profesionala a rezervistilor a fost propusa de Putin in faimoasele „Decrete din mai”. Legea in cauza a fost adoptata in 2012 si a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2013.

Conform legii, inainte de trecerea in rezerva a recruților militari, acestia vor fi indemnati sa semneze un contract prin care se angajeaza sa se supuna periodic instrucţiei militare. Diferenta este ca aceste exercitii sunt mai frecvente decat cele obisnuite in cazul rezervistilor.

Primul contract pentru noul tip de rezervist este semant pentru o perioada de trei ani. La sfârsitul contractului acesta poate fi reinnoit pentru alti trei sau cinci ani, sau pentru o perioada mai scurta, pâna la debutul limitei de vârsta pentru rezervist. Cetațenii care au semnat asfel de contracte obtin plați lunare de 5-8 mii (85-140 dolari).

Vladimir Putin a semnat primul astfel de decret in aprilie 2013, dar in octombrie 2014, publicatia rusa „Rossiiskaia Gazeta” a anuntat ca formarea noilor rezervisti a fost amanata din cauza lipsei de fonduri.

Potrivit experților, decizia presedintelui Putin de a „restarta” programul poate indica intenția Kremlinului de pregatire pentru „marele razboi”, pentru ca bugetul statului rus – cu siguranta ca – nu este excedentar in comparatie cu anii 2013-2014.

Trebuie remarcat faptul ca in acest an armata rusa a fost supusa de mai multe ori inspecțiilor inopinate si manevrelor neanuntate, in afara planului de exercitii stabilit din timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.