Virusul Ebola a ajuns in Romania, un barbat de 51 de ani fiind suspectat cu aceasta maladie a fost transferat, duminica, de la Spitalul Judetean din Ploiesti la Institutul National „Matei Bals” din Bucuresti.

Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a barbatului va fi cunoscut in minimum 72 de ore si maximum o saptamana. Barbatul, care a fost in Vama Veche dupa intoarcerea din Nigeria, si persoanele cu care a intrat in contact vor fi supuse unei anchete epidemiologice. Managerul Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat ca „spre 99 la suta” se infirma posibilitatea ca barbatul din Ploiesti sa fie infectat cu virusul Ebola.

Managerul Institutului „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat, duminica seara, ca „spre 99 la suta” se infirma posibilitatea ca barbatul din Ploiesti adus la aceasta unitate sanitara sa fie infectat cu virusul Ebola.

Streinu-Cercel a adaugat ca, in cazul aceluiasi pacient, ramane posiblitatea unei infectii.

„Ne indepartam cu peste 90 la suta, spre 99 la suta, de etimologia virusului Ebola, dar raman alte infectii posibile. (…) Pacientul este constient”, a spus medicul.

Managerul de la „Matei-Bals” a mai spus ca in cazul ploiesteanului este vorba despre „doua boli succesive”, iar simptomele celei de-a doua afectiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.

Adrian Streinu-Cercel a precizat ca nu exista consimtamantul pacientului pentru a fi facute publice bolile de care sufera.

El a spus ca barbatul a facut in Nigeria strict munca de birou si nu a putut intra in contact cu secretii care sa fi provocat Ebola.

Potrivit lui Streinu-Cercel, in Nigeria nu au fost inregistrat niciun caz de transmitere umana a virusului Ebola.

Managerul de la „Matei Bals” a mai spus ca pacientul nu este contagios in perioada de incubatie a virusului cu care ar fi infectat. „Nu exista niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat in contact (…) Simptomele pacientului au aparut in noapte de 9 spre 10 august”, a adaugat Streinu-Cercel.

Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat ca, in momentul de fata, nu este cazul ca acestea sa fie trimise probe biologice la Laboratorul de referinta din orasul german Hamburg.

Streinu-Cercel a mai spus ca familia ploiesteanului va ramane in carantina, la domiciliu, timp de 21 de zile si ca niciunul dintre membrii acesteia nu prezinta simptome similare cu ale celui internat la „Matei Bals”.

Barbatul din Ploiesti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, au declarat surse medicale.
Potrivit surselor citate, el nu ar fi parasit capitala Nigeriei in perioada in care a lucrat acolo.

Focarul infectiilor cu Ebola din Nigeria este localizat in sudul tarii, in zona celui mai populat oras al tarii – Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se afla in centrul tarii.

Familia ploiesteanului suspect de Ebola, respectiv sotia si fiul sau de 15 ani, a fost izolata la domiciliu, masura preventiva fiind dispusa de autoritatile sanitare prahovene pana in momentul in care va exista un diagnostic clar in cazul barbatului.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova, locuinta din Ploiesti a barbatului suspect de Ebola a fost dezinfectata, iar sotia si fiul acestuia, in varsta de 15 ani, se afla in carantina la domiciliu pana in momentul in care analizele complete de laborator ii vor ajuta pe medici sa puna un diagnostic.

Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei barbatului nu are simptomele pe care acesta le acuza, masura izolarii la domiciliu fiind una preventiva.

Autoritatile au declansat o ancheta epidemiologica in cazul barbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmand sa fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat in contact dupa revenirea in tara.

Conform procedurilor in astfel de cazuri, pacientul a fost izolat si transferat in conditii speciale de siguranta de la Spitalul Judetean Ploiesti la Institutul „Matei Bals” din Capitala.

Reprezentantii autoritatilor sanitare ii vor solicita barbatului sa faca o lista a persoanelor cu care a intrat in contact de la revenirea in tara.

In cadrul anchetei epidemiologice, „contactii” pacientului vor fi verificati daca prezinte simptome ale unei boli infectioase. In cazul in care vreunul dintre „contacti” are simptome, acesta va fi adus, si el, la „Matei Bals”.

Barbatul suspect de Ebola le-a spus, duminica, medicilor din Ploiesti ca, dupa intoarcerea din Nigeria, a fost in vacanta la Vama Veche si ca a inceput sa se simta rau in urma cu trei zile.

Potrivit unor surse medicale, barbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminica dimineata, la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti, unde, in prima faza, nu a spus ca a fost in Nigeria, ci doar ca a fost in vacanta la Vama Veche si ca in urma cu trei zile a inceput sa se simta rau si sa aiba scaune cu sange.

De la Spitalul de Boli Infectioase a fost indrumat catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde le-a spus medicilor ca a fost plecat cateva luni in Nigeria, au precizat sursele citate.

Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infectioase, Catalin Visean, a declarat ca barbatul a intrat in camera de primiri urgente a spitalului si nu a luat contact cu niciun alt pacient.

Acesta a spus ca desi boala nu a fost confirmata, in conditiile in care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat in carantina.

”Cel putin in cursul zilei de astazi (duminica – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor in spital. Noi am dezinfectat imediat spatiul in care pacientul a fost primit si acesta nu a intrat in contact cu alti bolnavi, insa este o masura de precautie”, a spus managerul Spitalului de Boli Infectioase din Ploiesti.

Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat dupa ce barbatul va fi adus la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti.

De la „Matei Bals”, probele vor fi duse la Laboratorul de referinta din Germania, singurul care se ocupa de astfel de cazuri.

„Din acest motiv rezultatul va fi aflat dupa minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a facut analizele la epidemia de gripa”, au mai spus sursele citate.
Potrivit surselor citate, barbatul a venit din Nigeria la 25 iulie si a fost internat la Ploiesti cu diaree si scaune hemoragice.

„Nu are febra. I se vor face investigatii complete la ‘Matei Bals’ „, au mai spus sursele citate.

Medicii iau in calcul si ca barbatul sa fie suspect de malarie, in conditiile in care, pana in prezent, nu a facut febra.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri ca Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge in Romania.

Tot vineri, Ministerul Sanatatii informa ca probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica de tip Ebola pe teritoriul Romaniei este scazuta, iar statul roman are capacitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de acest tip.

Epidemia de Ebola trebuie considerata o „urgenta de sanatate publica la nivel mondial”, a subliniat OMS.

Aceasta epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la inceputul anului, este „cea mai importanta si cea mai grava” din ultimele patru decenii, a subliniat intr-o conferinta de presa directoarea generala a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Calatorii care se intorc dintr-o zona afectata de infectia cu virusul Ebola si care dezvolta simptome cum ar fi febra, cefalee, diaree sau stare generala alterata dupa trei saptamani de la calatorie trebuie sa se adreseze medicului si sa precizeze ca au fost in zona respectiva.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.