Acasă Stirile zilei Stiinta VIRUS URIAS, descoperit in SIBERIA! Prezinta o AMENINTARE pentru oameni si animale?...

VIRUS URIAS, descoperit in SIBERIA! Prezinta o AMENINTARE pentru oameni si animale? VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un nou tip de virus urias, denumit „Pithovirus”, vechi de peste 30.000 de ani, a fost descoperit intr-un strat de permafrost siberian contemporan cu extinctia omului de Neanderthal.

Acest virus foarte vechi, capabil sa infecteze amibe, dar inofensiv pentru oameni si animale, a facut ca numarul familiilor de virusuri uriase cunoscute sa ajunga la cifra 3, noteaza autorii acestui studiu care a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Descoperit in solul inghetat in permanenta din extremul nord-estic siberian, in regiunea autonoma Ciukotka, Pithovirus este intr-adevar diferit de virusurile uriase descoperite anterior – Mimivirus (familia Megaviridae), descoperit in 2003, si Pandoravirus, descris in revista Science in iulie 2013.

Virusurile uriase (cu un diametru mai mare de 0,5 din a milioana parte dintr-un metru) sunt, contrar altor virusuri, usor de vazut cu un simplu microscop optic.

Acest virus care infecteaza amibele contine un numar foarte mare de gene in raport cu alte virusuri curente (cel al gripei si HIV contin doar aproximativ 10 gene). Dimensiunea lor (si genomul lor) este comparabila cu cele ale multor bacterii sau chiar mai mari.

„Faptul ca acest virus refugiat in sol in urma cu peste 30.000 de ani poate sa supravietuiasca si sa fie inca infectios sugereaza ca topirea permafrostului din cauza incalzirii globale si a exploatarilor miniere si industriale din regiunile arctice ar putea sa prezinte anumite riscuri pentru sanatatea publica”, a subliniat Jean-Michel Claverie, de la laboratorul Information Génomique et Structurale (IGS-CNRS Marseille, France), coautor al studiului.

Posibilitatea reaparitiei unor virusuri considerate eradicate, precum cel al variolei, care se multiplica intr-o maniera similara celei a Pithovirusului, pornind din acel urias „frigider” care este permafrostul siberian, nu mai tine de un scenariu stiintifico-fantastic, a declarat Jean-Michel Claverie, reamintind faptul ca variola a facut ravagii de-a lungul timpului in Siberia.

Laboratorul IGS din Marsilia realizeaza in aceasta perioada un studiu „metagenomic” al permafrostului care va permite evaluarea acestui risc.

„Vom cauta ADN, adica amprentele genetice ale virusului (sau ale bacteriilor) patogene pentru om, pentru a vedea daca exista, de exemplu, urme de variola in esantioanele din acest strat de permafrost prelevate la o adancime de 30 de metri”, a adaugat savantul francez.

Acest procedeu este lipsit de pericole, pentru ca vizeaza doar prelevarea de amprente care vor fi comparate cu cele din bancile de date existente.

„Pithovirus sibericum” aminteste prin talia si forma sa de amfora de Pandoravirus, insa genomul si modul de inmultire (in afara nucleului celulei) arata ca este foarte diferit de acesta.

Sursa: mediafax.ro