Acasă Stirile zilei Violentele continuă, Situatia din Siria ramane critica

Violentele continuă, Situatia din Siria ramane critica

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Situaţia din Siria ” rămâne extrem de gravă”, iar eforturile ONU de a pune capăt crizei politice din ţară nu prea s-au văzut. Sunt doar „progrese mici”, după cum declară chiar Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, într-un raport al Consiliului de Securitate.

„Există o criză continuă pe teren, caracterizată prin violenţă regulată, deteriorarea condiţiilor umanitare, încălcări ale drepturilor omului şi a confruntării politice continue”, a mai spus într-un raport obţinut de Al Arabiya, cu o săptămână înainte de un Consiliu de Securitate ce se va întruni în Siria.

 

Potrivit rapoartelor din partea activiştilor sirieni, mai mult de 12.600 de persoane au fost ucise în ţară de la revolta împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad care a început în luna martie a anului trecut. ONU precizează că până la 10.000 au fost ucişi.

Deşi scara de violenţă a scăzut, comparativ cu perioada de dinainte de 12 aprilie, atunci când planul ONU,  și a trimisului ONU al păcii,  Kofi Annan  a fost pus în aplicare în toată ţara, „armata siriană nu a încetat utilizarea, sau retragerea trupelor, și a armelor grele în multe domenii” , a declarat Ban.

În acelaşi timp, „părţi semnificative ale unor oraşe par să fie sub controlul   al elementelor de opoziţie”, a spus el.

Şeful ONU a chemat din nou pe membri să nu facă parte în conflict armat.

Consiliul de Securitate ONU va discuta raportul lui Ban şi va auzi o informare despre situaţia din Siria din partea lui Kofi Annan miercuri.

Între timp, peste 70 de persoane au fost ucise în atentatele cu bombă din mai multe orașe din Siria de vineri. Atât mass media cât și forțele de ordine locale au condamnat atentatele ca fiind acte de terorism.
De asemenea, în Hama, şapte persoane au fost ucise vineri, atunci cand grupurile armate un convoi al funeraliilor petrecute cu două zile în urmă.

 

Pe partea opoziţiei, Comitetele Locale de Coordonare a declarat ca unele au fost ucise 51 de persoane la nivel central, Ei au, a declarat, de asemenea că trei persoane au fost ucise, în nordul oraşului de Alep şi o persoană a fost ucis în provincia de sud Daraa.

 

„Guvernul sirian, afirmă că astfel de grupuri sunt active în ţară, la fel ca unele grupuri de opoziţie. Frontul al Nusra-a revendicat responsabilitatea pentru cel puţin şase atacurile recente”, a declarat Ban.

Cele mai recente atentate au inclus 10 mai bombardamentele gemene din Damasc, atunci când două vehicule pline cu dispozitive optimizate de explozibil, care câtăresc peste 1.000 de kg fiecare a fost detonat în apropierea instalaţiilor de securitate ale guvernului

„Situaţia de ansamblu în Siria rămâne extrem de gravă şi nu au fost înregistrat doar progrese mici în anumite probleme”, a declarat Ban, referindu-se la punerea în aplicare a planului de pace în şase puncte propus de ONU şi al Ligii arabe trimis în comun pentru de către Siria Kofi Annan.

Annan este programat pentru a vizita Siria în curând pentru a discuta despre lipsa de progrese semnificative în punerea în aplicare a planul său de pace, care solicită retragerea de arme grele şi a trupelor din zonele populate, un popas de zi cu zi, în lupta pentru furnizarea de ajutor umanitar şi de tratament a răniţilor , precum şi discuţii între guvern şi opoziţie.

Aceasta este prima dată când tancuri ale armatei au participat din partea trupelor guvernamentale de la revolta împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad a început în urmă cu 14 luni.

Mai multe tancuri au cercetat cartierele Kalasse şi Al-Bustan Kasr de Alep.

Între timp, misiunea de supraveghere a ONU în Siria (UNSMIS), a declarat că „părţi semnificative ale unor oraşe par să fie sub controlul unor elemente de opoziţie”, după cum a declarat Ban vineri.

În prezent, 271 din cei 300 de observatori neînarmaţi ai forțelor militare ONU autorizate de către Consiliul de Securitate sunt pe teren pentru a a pune capăt conflictului de 14 luni, în Siria.