Robotul-fermier, proiectat de compania Dorhout R&D, prefigureaza evolutia viitoare a agriculturii, in care mare parte a muncilor dificile ar putea fi realizate de roboti.
Pentru moment, robotii-fermieri „stiu” doar sa semene, dar compania are in vedere si proiectarea unor sisteme capabile sa pliveasca, sa impastie ingrasaminte si sa adune recolta, inlocuind in buna parte munca oamenilor.

In materialul video, robotii pot fi vazuti in actiune: se deplaseaza in orice directie, evitand obstacolele; folosesc un senzor plasat in partea inferioara pentru a vedea daca intr-un anumit loc a fost pusa o samanta; daca locul nu a fost insamantat, atunci robotul sapa o gropita si aseaza o samanta, ghidand actiunea cu ajutorul unui „ochi electronic”.

In acelasi timp, fiecare robot comunica cu ceilalti, instiintandu-i despre ceea ce face, intr-un sistem inspirat de modul in care se organizeaza coloniile de furnici. Cand o furnica gaseste hrana, ea anunta evenimentul celorlalte furnici din grup eliberand un feromon care le atrage spre sursa de hrana. in acelasi, mod, un robot poate controla actiunile grupului cu ajutorul unui semnal.

Robotii pot insamanta o parcela de teren in moduri diferite, in functie de instructiunile primite, si pot maximiza eficienta procesului, depasind limitarile utilajelor agricole conventionale, care nu pot planta decat in randuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.