Acasă Stirile zilei VIDEO. Politia a permis difuzarea unui film realizat de liceeni in timpul...

VIDEO. Politia a permis difuzarea unui film realizat de liceeni in timpul naufragiului Sewol

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O inregistrare video realizata de un liceean cu telefonul mobil ii arata pe colegii acestuia glumind in legatura cu Titanicul inainte de naufragiul feribotului sud-coreean, care a provocat moartea a sute de persoane.

Aceste imagini au fost surprinse la 16 aprilie, dimineata, de un liceean in varsta de 17 ani, al carui cadavru a fost gasit de scafandri in epava feribotului, alaturi de telefonul mobil.

Pe inregistrarea difuzata de presa sud-coreeana la cererea tatalui liceeanului, tinerii glumesc cand feribotul se inclina spre dreapta.

Nimic nu pare sa afecteze croaziera. Liceenii sunt in excursie scolara, echipajul se vrea calm si niciun ordin de evacuare nu este dat.

„Salvati-ma”, se amuza un liceean, in timp ce altul sugereaza postarea filmului pe Facebook.

„Devine un fel de Titanic”, glumeste un al treilea.
Telefonul arata ca Park Su-Hyeon a inceput sa filmeze la ora locala 08.52, cu cateva minute inainte ca echipajul Sewol sa trimita primul mesaj de ajutor.

Dupa 11 minute, liceenii inca erau veseli. Unul dintre ei considera, pe un ton afectat, ca este timpul sa isi transmita ultimele dorinte. Altii se intreaba daca incidentul va fi prezentat in jurnalul de stiri.

Ulterior, tinerii sunt cuprinsi incet de angoasa si confuzie, ei realizand gravitatea situatiei.

Unui liceean ii tremura picioarele si simte ca i se face rau. Un altul reactioneaza mirat la ordinele de a-si pune vestele de salvare.

„Nu inteleg. Sa ne punem vestele de salvare? Asta inseamna ca vaporul este pe cale sa se scufunde?”.

Fetele tinerilor sunt neclare.

Pe tot parcursul inregistrarii se poate auzi echipajul care le ordona la difuzoare sa ramana acolo unde sunt.

Dintre cei 476 de pasageri aflati la bordul Sewol, 325 erau liceeni de la aceeasi institutie scolara, care mergeau pe insula Jeju.

Bilantul naufragiului era vineri de 226 de morti si 76 de disparuti.

Inregistrarea video risca sa alimenteze furia familiilor victimelor in fata gravelor disfunctionari, incompetentei si reglementarii defectuoase.

Capitanul de facto al feribotului – aflat in concediu in momentul accidentului – le-a declarat anchetatorilor ca a avertizat in zadar compania in legatura cu problemele grave de stabilitate ale navei.

Compania Chonghaejin Marine Co. a cumparat in 2012 nava care era in serviciu de 18 ani. Ea a construit cabine suplimentare care i-au alterat echilibrul si i-au redus capacitatea de a rezista unei furtuni.

Paza de coasta a difuzat o inregistrare video in care capitanul Lee Joon-Seok, in varsta de 69 de ani, aflat la comanda vaporului in dimineata de 16 aprilie, in timp ce incerca sa paraseasca nava lasand pasagerii in urma lui.

Ancheta trebuie sa stabileasca daca feribotul era supraincarcat in timp ce listele de pasageri ar fi fost incomplete si inexacte.

Intrebat, vineri, la incheierea audierii de catre anchetatori daca o supraincarcare ar putea explica naufragiul, un oficial al companiei care detine feribotul a raspuns simplu: „Da”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos