Acasă Stirile zilei VIDEO Descoperire: Bosonul Higgs! Ceea ce intelegem despre Univers urmeaza sa se...

VIDEO Descoperire: Bosonul Higgs! Ceea ce intelegem despre Univers urmeaza sa se schimbe

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oficialii CERN au anuntat cea mai importanta reusita a acestui secol, una care va conduce cu siguranta la obtinerea unui premiu Nobel: descoperirea bosonului Higgs.

Zvonurile lansate de fizicienii de la CERN la finalul lunii iunie au fost confirmate, oamenii de stiinta anuntand ca ambele experimente desfasurate in cadrul acceleratorului de particule LHC, ATLAS si CMS, au descoperit o particula in regiunea de masa 125-126 GeV.

„Se observa in datele colectate dovezi clare ale unei noi particule, cu un nivel de siguranta de 5 sigma, in regiunea de masa 126 GeV”

a anuntat Fabiola Gianotti, purtator de cuvant pentru experimentul ATLAS.

„Rezultatele sunt preliminare, dar semnalul 5 sigma este dramatic. Este in mod cert o noua particula. Stim ca este vorba despre un boson, fiind cel mai greu boson descoperit vreodata”

a declarat Joe Incandela, purtator de cuvant pentru experimentul CMS.

„Consecintele acestui anunt sunt foarte importante, din acest motiv fiind nevoie sa fim extrem de atenti in studiile noastre si in verificarea datelor”

a adaugat Incandela.

„Este greu sa nu fim entuziasmati de aceste rezultate”

a declarat Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al CERN.

„Am afirmat anul trecut ca in 2012 fie vom gasi o particula noua, similara celeia prezise de Higgs, fie vom exclude existenta unei particule Higgs prezise de Modelul Standard al fizicii. Cu toata grija pe care o necesita un acest anunt, acum pot spunem ca ne aflam la un punct de rascruce: observarea acestei noi particule indica o cale pentru viitor ce ne va duce la o mai buna intelegere a ceea ce vedem astazi in datele colectate”

a adaugat Bertolucci.

Rezultatele anuntate sunt etichetate ca fiind „preliminare” si se bazeaza pe datele colectate in 2011 si 2012, datele din 2012 fiind inca sub analiza. Spre finalul anului urmeaza sa fie publicate mai multe detalii, dupa ce LHC va oferi experimentelor mai multe date.

Cercetatorii anunta ca urmatorul pas va fi intelegerea exacta a naturii acestei particule si insemnatatea sa in mai buna intelegere a universului. Daca particula se va dovedi a fi mult-cautatul boson Higgs, ultima particula prezisa de Modelul Standard al Fizicii Particulelor, aceasta ar putea permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine lumea in care traim.

„Toata materia vizibila din Univers nu reprezinta mai mult de 4% din total. O varianta mai exotica a particulei Higgs ne-ar putea ajuta sa intelegem restul de 96% din Univers, parte inca obscura astazi”

explica reprezentantii CERN.

„Am atins un prag de hotar in intelegerea naturii”

a declarat directorul CERN, Rolf Heuer.

„Descoperirea unei particule consistente cu predictiile despre bosonul Higgs deschide calea spre studii mai detaliate, ce necesita statistici mai ample, ce ne vor ajuta sa intelegem proprietatile noii particule si care ne vor permite sa descifram si alte mistere ale Universului nostru”

a mai spus Heuer.

Dupa ce oficialii CERN au anuntat descoperirea particulei a carei existenta a fost prezisa in 1964 de Peter Higgs (alaturi de alti 3 teoreticieni), fizicianul in varsta de 83 de ani a urcat pe scena si a declarat, aproape plangand, ca:

„Pentru mine este uluitor ca aceasta descoperire s-a petrecut in timpul vietii mele.”

Descoperirea bosonului Higgs nu inseamna ca munca celor de la LHC s-a incheiat. Pe langa ATLAS si CMS, LHC contine alte doua experimente, LHCb si ALICE, ce investigheaza antimateria si alte aspecte importante ale fizicii. David Evans, conducatorul echipei britanice ce lucreaza in cadrul ALICE, afirma ca:

„Daca e sa facem o paralela cu Jocurile Olimpice, descoperirea bosonului Higgs reprezinta castigarea unei medalii de aur. Sunt convins ca majoritatea tarilor vor sa castige mai multe medalii, iar eu sunt convins ca CERN va aduce numeroase medalii de aur de-a lungul anilor.”

Surse: CERN, Nature, National Geographic