Acasă Stirile zilei Stiinta VIATA ARTIFICIALA a fost creata! Creierul unui vierme a fost primit de...

VIATA ARTIFICIALA a fost creata! Creierul unui vierme a fost primit de un ROBOT!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii britanici au creat prima forma de viata artificiala, dupa ce creierul unui vierme a fost primit de un robot functional, informeaza dailymail.co.uk.

Cu 100 de miliarde de neuroni si 37 trilioane de celule, corpul uman este pur si simplu mult prea complex pentru a fi recreat artificial de computerele moderne actuale. Dar, in incercarile lor de a crea viata artificiala, oamenii de stiinta s-au reorientat si au inceput cu un organism mai mic, creand o replica a uneia dintre cele mai simple forme de viata cunoscute.

Viermele Caenorhabditis elegans are 300 neuroni si aproximativ 1.000 de celule, iar cercetatorii au creat un robot care imita actiunile acestui organism simplu.

Proiectul OpenWorm, dezvoltat de un grup de cercetatori din Statele Unite si Marea Britanie, doreste sa creeze primul animal digital din lume.

La inceputul acestui an, ei au organizat cu succes o campanie de strangere de fonduri pe platforma online Kickstarter pentru a finanta crearea unui „vierme digital” care poate fi „descarcat” de pe internet in computerele utilizatorilor.

Viermele C. elegans este una dintre cele mai simple forme de viata cunoscute, datorita numarului sau limitat de neuroni si de celule si din acest motiv oamenii de stiinta au putut sa alcatuiasca o harta a corpului sau, cu un grad ridicat de acuratete.

C. elegans, desi este un organism simplu, prezinta in procent de 80% aceleasi gene ca si omul si poate fi considerat o versiune de baza a formelor de viata complexa de pe Terra.

Intrucat are creier, stomac si functii corporale, viermele C. elegans a oferit savantilor un mijloc viabil de studiere a vietii la o scara mai mica si mai usor de copiat.

In cadrul acestui proiect, oamenii de stiinta au alcatuit o harta a intregii fiziologii a organismului viermelui C. elegans.

Apoi, ei au recreat creierul si celulele viermelui, intr-o forma digitala, completata de neuroni digitali care sunt capabili sa ia decizii.

Scopul proiectului este acela de a oferi utilizatorilor de internet acces la propriul vierme digital, denumit „WormSim”, pe care pot sa il studieze de pe computerele lor, prin intermediul proiectului OpenWorm.

In urma succesului obtinut de campania lansata pe Kickstarter, acest lucru va fi posibil in 2015.

Ei au inserat de asemenea acel creier digital intr-un robotel Lego, creat special pentru acest proiect, denumit Lego Mindstorms EV3.

Cu 302 neuroni si 959 celule digitale introduse in acest vierme digital, micutul robot poate sa „imite” actiunile viermelui biologic.

Robotul poate astfel sa se miste, sa treaca peste diverse obstacole si chiar sa se intoarca.

Robotul se afla inca intr-un stadiu incipient si nu detine capacitatea de a indeplini functii mai complexe, precum aceea de nutritie.

Cu toate acestea, el reprezinta un pas important facut de oamenii de stiinta catre dezvoltarea unor forme de viata artificiala complexe.

Sursa: mediafax.ro