Acasă Sanatate Veste buna! Un vaccin impotriva coronavirusului ar putea fi produs in masa...

Veste buna! Un vaccin impotriva coronavirusului ar putea fi produs in masa pana la finalul anului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

AstraZeneca este compania care ar putea produce vaccinul anti-coronavirus. Gigantul farma a ajuns la un acord cu Universitatea Oxford privind producerea vaccinului, daca acesta va trece si de ultimele teste de eficienta si siguranta. Testele pe oameni au inceput saptamana trecuta si s-ar putea finaliza in cursul verii. Pana la finalul anului ar ptuea fi produse 100 de milioane de doze, insa parteneriatul acorda prioritate Regatului Unit, potrivit Financial Times.

Conform acordului anuntat joi, grupul farmaceutic din Cambridge ar urma sa produca si sa distribuie potentialul vaccin, cunoscut sub numele de ChAdOx1 nCov-19, care este in prezent dezvoltat la Oxford.

„Aceasta colaborare reuneste expertiza de clasa mondiala a Universitatii din Oxford in domeniul vaccinologiei si capacitatile globale de dezvoltare, productie si distributie ale AstraZeneca”, a spus compania. „Vrem sa fim pregatiti sa lansam si sa furnizam pana la 100 de milioane de doze pana la sfarsitul anului si apoi sa ne extindem de acolo” , a declarat pentru Financial Times Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca .

Acordul dintre AstraZeneca si Oxford University prevede ca vaccinul sa fie distribuit in regim non-profit. Practic, costul final al vaccinului va acoperi doar costurile de productie si distributie.

Potrivit OMS, la ora actuala sunt 89 de vaccinuri in curs de dezvoltare. Specialistii sustin ca va dura intre 12 si 18 luni pentru ca un vaccin sa fie considerat sigur pentru a fi distribuit si administrat populatiei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos