Acasă Stirile zilei Veste buna pentru toti romanii! Vezi ce se intampla de la 1...

Veste buna pentru toti romanii! Vezi ce se intampla de la 1 martie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Incepand din 1 martie va intra in vigoare un act normativ care modifica Legea 449/2003, privind vanzarea produselor si garantiile acordate acestora.

Pornind de la numeroasele sesizari si reclamatii facute de cumparatori, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si la inspectoratele teritoriale ale institutiei, Guvernul a adoptat, marti, 26 ianuarie 2016, o ordonanta de urgenta, care modifica si completeaza legislatia privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora.

Principala noutate adusa de actul normativ consta in introducerea perioadei maxime, obligatorii, de 15 zile calendaristice, in care vanzatorul este obligat sa repare sau sa inlocuiasca un produs aflat in perioada de garantie comerciala, daca acesta nu corespunde conditiilor de conformitate mentionate in declaratia referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta produsului respectiv. Potrivit vechii legislatii, orice reparare sau inlocuire a produsului se facea conform contractului de garantie inmanat cumparatorului, dar fara a fi stabilit un termen- limita pentru efectuarea reparatiei sau inlocuirea produsului. De asemenea, actul normativ stipuleaza obligatia comerciantului de a insoti orice produs de folosinta indelungata nu doar de certificatul de garantie, ci si de declaratia de conformitate, precum si de cartea tehnica si instructiunile de folosire, instalare, exploatare si intretinere, eliberate de producator, scrie Libertatea.

Ordonanta de urgenta mai stabilesete ca timpul de nefunctionare a produsului, din cauza lipsei de conformitate aparute in cadrul termenului de garantie, prelungeste acest termen cu numarul respectiv de zile. Asadar, incepand cu data de 1 martie a.c, aceste termene curg “din momentul in care a fost adusa la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului sau din momentul prezentarii produsului la vanzator/unitatea service, pana la aducerea produsului in stare de utilizare normal si, respectiv, al notificarii in scris in vederea ridicarii produsului sau predarii lui efective catre consumator”.
Prevederile legale, atat cu privire la termenul de garantie, cat si in ceea ce priveste obligatia inlocuirii produselor, se aplica si in cazul bunurilor noi, de folosinta indelungata, obtinute prin tragere la sorti la tombole, castigate la concursuri, precum si la cele acordate cu reducere de pret ori gratuit, de catre operatorii economici.

citeste mai mult aici.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos