Acasă Politic Valeriu Zgonea este noul presedinte al Camerei Deputatilor. Roberta Anastase a fost...

Valeriu Zgonea este noul presedinte al Camerei Deputatilor. Roberta Anastase a fost revocata din functie.

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Liderul grupului PSD din Camera, Valeriu Zgonea, a fost ales in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, cu 161 voturi „pentru” si niciun vot „impotriva”, dupa ce Roberta Anastase a fost revocata. Primele cuvinte ale lui Zgonea din noua postura au fost ca ”nu doreste sa fie un presedinte arogant.”

 

„Trebuie sa ne obisnuim sa nu confundam institutia Parlamentului cu propriul nostru buzunar”, a adaugat el, la finalul sedintei de plen a Camerei Deputatilor.

 

Totodata, Zgonea si-a exprimat regretul ca o colega de generatie – Roberta Anastase – a adus Camera Deputatilor „intr-o situatie delicata”.

 

„Pentru orice parlamentar este momentul de respect adresat de catre parlamentari pentru functia pentru care sunt nominalizat. Imi pare rau ca o colega de generatie si regret nespus de mult ca o prietena pe care o cunosc de aproape 17 ani, cu care am plecat pe drumuri diferite pledand pentru o Romanie moderna a adus institutia Parlamentului intr-o situatie atat de delicata. De aceea am spus in plenul Parlamentului ca le multumesc colegilor, incepand de la UDMR, grupului minoritatilor, grupului progresist, grupului liberal si social-democrat pentru participarea de astazi. Eu cred ca, mai mult decat a spune ca Valeriu Zgonea sau oricare alt om din Romania, a accede pe aceasta functie este un castig mult mai mare. (…) Aceasta institutie a fost condusa cu ingamfare, cu dispret pentru oameni si poate pana la urma este si o victorie a presei, care a explicat de ce Camera Deputatilor nu reprezinta suveranitatea poporului roman. Sper ca nu voi fi un presedinte arogant si sa ascult cetateanul care da un mesaj si spune ceva prin declaratia politica, in plenul Parlamentului”, a spus Valeriu Zgonea.

 

El si-a exprimat speranta ca, sub mandatul sau, Camera Deputatilor sa colaboreze cu celelalte institutii europene.

 

Cine este Valeriu Zgonea?

Valeriu Stefan Zgonea s-a nascut la 3 septembrie 1967 in municipiul Craiova, judetul Dolj. Valeriu Zgonea este casatorit si are un copil. Din 1993 este licentiat al Facultatii de cai ferate, drumuri si poduri din cadrul Institutului National de Constructii Bucuresti. In anul 2000 a urmat doua cursuri postuniversitare, legate de Aparate de cale CF si de Comunicarea politica prin internet.

 

In 2003 a obtinut masteratul in Politici Publice Europene la Institutul National de Administratie. In 2006 obtine un nou master la Colegiul National de Aparare, iar din 2007 detine un al treilea masterat, la Colegiul Superior de Securitate Nationala.

 

Din 1990 pana in 2000 a lucrat ca inginer la diferite firme, precum SC Monte Cristo SRL si Compania Nationala CFR SA.

 

La 26 noiembrie 2000, Valeriu Zgonea a fost ales deputat PDSR (PSD, din 2001) de Dolj. A facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si din Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor.

 

Reales deputat la 28 noiembrie 2004 pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR. Pana in februarie 2006 a fost viceliderul Grupului parlamentar al PSD. A fost membru al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Din 2005 si pana in iunie 2006 a fost observator la Parlamentul European.

 

La data de 30 noiembrie 2008 a fost ales pentru a treia oara deputat, in circumscriptia electorala nr. 17 Dolj, colegiul uninominal 9, pe listele Aliantei Politice PSD+PC. Este membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (din noiembrie 2009) si al Comisiei pentru afaceri europene ale Parlamentului Romaniei.

 

Intre anii 1999 si 2000 a fost presedintele Organizatiei de tineret Dolj a PDSR si membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului National PDSR. Din 2008 este secretar general adjunct al PSD. Intre anii 2000 – 2008 a fost membru al Consiliului National al PSD, in aceeasi perioada ocupand si functia de vicepresedinte al Biroului executiv judetean al PSD Dolj.

 

Anul acesta, pe 21 mai, Valeriu Zgonea a preluat functia de lider al grupului PSD din Camera deputatilor, dupa ce Mircea Dusa a fost validat ministru pentru relatia cu Parlamentul in Cabinetul condus de Victor Ponta.