Acasă Stirile zilei Unul dintre satelitii lui JUPITER prezinta conditii de gazduire mai promitatoare decat...

Unul dintre satelitii lui JUPITER prezinta conditii de gazduire mai promitatoare decat pe Marte! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Europa, unul dintre satelitii lui Jupiter prezinta conditii de gazduire a formelor de viata mai promitatoare decat pe Marte, spre care NASA si-a indreptat eforturile in ultimii ani.

„In afara de Terra, Europa este corpul ceresc din Sistemul Solar in care exista cea mai mare probabilitate de a gasi astazi forme de viata, iar noi ar trebui sa il exploram”, a declarat Robert Pappalardo, un cercetator de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA.

„Europa este acoperit de un strat de gheata relativ subtire, are un ocean (lichid, sub gheata) aflat in contact cu stancile din adancime, este geologic activ si este bombardat cu radiatii care creeaza oxidanti si formeaza, in amestec cu apa, o energie ideala pentru a alimenta viata”, a adaugat acelasi savant.

JPL a conceput in colaborare cu laboratorul de fizica aplicata de la Universitatea John Hopkins, din statul Maryland, un nou proiect de explorare, denumit Clipper, care va costa 2 miliarde de dolari, fara costurile necesare lansarii.

Vehiculul se va plasa pe orbita planetei Jupiter si va efectua mai multe zboruri in apropiere de satelitul Europa, dupa exemplul sondei Cassini care a survolat cu succes Titan, unul dintre satelitii planetei Saturn.

„In acest fel, putem sa acoperim eficient intreaga suprafata a satelitului Europa, la jumatate din costul initial”, a declarat Robert Pappalardo.

Daca va fi aprobat, Clipper ar putea fi lansat in jurul anului 2021 si va avea nevoie de o perioada cuprinsa intre trei si sase ani pentru a ajunge in apropiere de Europa.

Prin comparatie, vehiculele spatiale terestre au nevoie de doar sase luni pentru a ajunge pe Marte.

NASA ar putea sa participe, cu putini bani insa, la misiunea Agentiei Spatiale Europene (ESA) catre Jupiter si satelitii sai, denumita „Jupiter Icy Moon Explorer”. Vehiculul european de explorare va ajunge in acea zona din Sistemul Solar in jurul anului 2030.

Sursa: mediafax.ro