Acasă Stirile zilei Unul dintre cel mai bine pazite secrete de dinainte de 1989: „De...

Unul dintre cel mai bine pazite secrete de dinainte de 1989: „De ce n-a vrut Ceausescu sa se stie asta?”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In urma cu 26 de ani, Nicolae Ceausescu era omagiat cu mare fast pe 26 ianuarie cu ocazia implinirii varstei de 71 de ani, insa nu aceasta era data lui de nastere.

Cel mai iubit fiu al poporului, asa cum era supranumit Ceausescu, nu s-a nascut in data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, in 23 ianuarie.

Dovada este inscrisa in fisa lui Nicolae Ceausescu din Registrul Starii civile pentru nasteri din Scornicesti, comuna natala a dictatorului, noteaza gandul.

fisa-de-nastere-ceausescu_opt

„Act de nastere din anul una mie noua sute optsprezece luna Ianuarie ziua doua zeci si sase, la orele douasprezece amiazi. In ziua de doua zeci si trei ale curentei luni, la orele douasprezece amiazi, s-a nascut la casa parintilor sai din comuna Scornicesti, Judetul Olt, un copil de sex barbatesc caruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruta Ceausescu, fiu al dlui Andruta Ceausescu de ani douazeci si cinci, de profesie Agricultor, domiciliat in comuna Scornicesti, si al d-ei Licsandra Ceausescu, nascuta Florea D. Militaru, de ani doua zeci si patru, de profesie Agri­cultoare, domiciliata in comuna Scornicesti. Nasterea ne-a fost anuntata de catre tatal copilului care ne-a infatisat copilul. Prezenta declaratiune ne-a fost facuta in prezenta martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat in Comuna Scornicesti judetul Olt, dl Andrei Ceausescu, de ani saptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat in comuna Scornicesti, judetul Olt, cari dupa ce li s-a cetit actul, l-au subscris impreuna cu declarantul si cu noi Simeon Palutescu Primar si ofiterul de stare civila din comuna Scornicesti, judetul Olt, si dl Costea Radulescu, notarul comunei Scornicesti, judetul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”.

La finalul fisei sunt semnaturile personajelor mentionate in fisa de nastere.

Pe marginea din stanga a paginii este consemnata si casatoria lui Nicolae Ceausescu cu Elena Petrescu, la Bucuresti, in ziua de 23 decembrie 1947.

In fisa este consemnat si decesul lui Nicolae Ceusescu intr-o stampila semnata indescifrabil. Decesul este consemnat cu data de 30 decembrie 1989, cu cinzi zile mai tarziu de la data executiei.

Nu se cunoaste, insa, de ce, odata ajuns la conducerea tarii, Nicolae Ceausescu si-a trecut in toate autobiografiile 26 ianuarie ca data a nasterii. Una dintre teorii este aceea ca nu a vrut ca somptuoasele aniversari ale zilei sale de nastere sa fie puse in umbra de aniversarea Micii Uniri, in 24 ianuarie.