Acasă Stirile zilei Stiinta Unul din cele mai mari mistere ale omenirii a fost descifrat! Particulele...

Unul din cele mai mari mistere ale omenirii a fost descifrat! Particulele lui Dumnezeu care clocotesc sub noi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Particulele elementare neutrino, supranumite „particulele lui Dumnezeu”, provin din centrul Pamantului, afirma cercetatorii italieni, potrivit carora 70% din caldura Terrei este generata de radioactivitate, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta au incercat timp de multe decenii sa identifice locul din care provin particulele neutrino. Recent, utilizand un laborator subteran din Italia, cercetatorii au reusit sa obtina prima dovada concreta care atesta faptul ca aceste particule subatomice, aproape imposibil de detectat, sunt produse sub scoarta Terrei, scrie descopera.

Studiul lor ar putea sa ii ajute pe alti cercetatori sa identifice elementele chimice radioactive din interiorul Pamantului si sa explice procesul radioactiv care genereaza caldura in interiorul planetei noastre.

Particulele neutrino sunt generate de reactii nucleare ce implica descompunerea unor atomi instabili si sunt adeseori descrise prin termenul „fantomatice”, deoarece sunt extrem de mici – de 500.000 de ori mai usoare decat un electron, precizeaza LiveScience.

Intrucat nu au sarcina electrica si interactioneaza foarte rar cu alte particule, particulele neutrino se ciocnesc arareori de atomi.

Dar, atunci cand se intampla acest lucru, se produce o scurta strafulgerare luminoasa, care a fost inregistrata de oamenii de stiinta si care reprezinta o dovada a existentei acestor particule.

Savantii au detectat particule neutrino care provin din interiorul Pamantului, iar acesti „geoneutrino” ofera cercetatorilor sansa de a „privi” spre centrul planetei noastre.

Expertii vor putea de acum inainte sa localizeze cu precizie izotopii radioactivi individuali in interiorul Terrei si sa analizeze felul in care caldura generata de acestia afecteaza activitatea geologica, sub forma fenomenelor vulcanice si a cutremurelor de pamant.

Cercetatorii de la Laboratorul National Gran Sasso din Italia, situat la o adancime de 1,5 kilometri sub Muntii Apenini, au folosit un detector Borexino, pentru a studia particulele neutrino. Instrumentul foloseste 2.200 de senzori pentru a capta rarele strafulgerari de lumina emise atunci cand particulele neutrino interactioneaza cu 200 de tone dintr-un lichid special, captat intr-o sfera.

Savantii italieni au detectat 24 de geoneutrino in primele 2.056 de zile, analizand datele transmise de acel detector. Ei au aflat astfel ca 11 dintre particule provin din mantaua Pamantului si 13 din scoata planetei noastre.

Particulele geoneutrino sugereaza faptul ca aproximativ 70% din caldura din centrul Pamantului este generata de radioactivitate. Totusi, cercetatorii nu sunt siguri in legatura cu acuratetea acestei estimari. Pentru a obtine date si mai precise, o echipa internationala de experti va incerca sa obtina date mai exacte, pe o perioada de 17 ani.

In viitor, expertii vor instala mai multe detectoare de geoneutrino in diverse locuri din lume, pentru a identifica felul in care elementele radioactive sunt raspandite in interiorul planetei noastre.

Studiul cercetatorilor italieni a fost publicat in revista Physical Review D.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos