Ales Beliatki a fost eliberat dupa aproape trei ani de detentie dupa ce in 2011 a fost condamnat pentru acuzatii de evaziune fiscala.

 

„Voi continua sa fac ceea ce am facut anterior”, a declarat pentru presa Beliatki, un militant pentru drepturile omului in varsta de 51 de ani.

 

„Am fost eliberat cu un an si opt luni inainte de termen datorita ajutorului si sprijinului intregii comunitati internationale. Sunt convins ca si alti detinuti politici vor fi eliberati in curand”, a adaugat el.

 

Ales Beliatki a infiintat in urma cu 16 ani centrul Viasna (Primavara), cu scopul de a ajuta victimele represiunilor politice. Centrul sau a devenit una dintre principalele miscari de aparare a libertatilor publice.

 

El a fost incarcerat in august 2011 si condamnat in noiembrie acelasi an la patru ani de inchisoare pentru acuzatii de evaziune fiscala, din cauza unor conturi bancare detinute de Viasna in Polonia si Lituania in care erau depuse fonduri menite apararii detinutilor politici, o activite infractionala potrivit legii din Belarus.

 

Potrivit unui oficial al centrului Viasna, Vladimir Labkovici, este pentru prima oara din septembrie 2011 cand un detinut politic este eliberat inainte de termen in Belarus.

 

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a salutat, sambata, eliberarea lui Beliatki si a cerut Guvernului de la Minsk sa procedeze la fel pentru toti detinutii politici din aceasta fosta republica sovietica.

 

Eliberarea lui Beliatki „este un pas important facut de autoritatile din Belarus si trebuie urmat fara intarziere cu eliberarea tuturor detinutilor politici”, potrivit unui comunicat al serviciilor Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

 

Eliberarea tuturor detinutilor politici si restabilirea drepturilor civile ale acestora ar putea „contribui la ameliorarea relatiilor intre Uniunea Europeana si Belarus”, se arata in comunicat.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.