Acasă Politic Ungureanu mulţumeşte lui Iliescu şi Constantinescu pentru parteneriatul cu SUA

Ungureanu mulţumeşte lui Iliescu şi Constantinescu pentru parteneriatul cu SUA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, că deşi declaraţia de parteneriat strategic cu Statele Unite adoptată în timpul vizitei preşdintelui Băsescu la Washington are un singur semnatar, trebuie să le mulţumească foştilor preşedinţi şi miniştri de externe care sunt „coautori”.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a referit în discursul său la declaraţia de parteneriat strategic dintre România şi Statele Unite, formalizată la 13 septembrie odată cu vizita şefului statului la Washington.

Ungureanu a precizat că documentul este „prima confirmare formală a caracterului strategic al relaţiei româno-americane”.

„Acesta este primul document politic bilateral care consacră parteneriatul strategic dintre cele două state adoptat în 1997. El marchează etapa superioară atinsă în cadrul cooperării bilaterale oferind în acelaşi timp cadrul necesar extinderi, diversificării şi intensificării colaborării româno-americane”, a spus Ungureanu.

El a spus că doreşte să profite de ocazie şi să le mulţumească tuturor celor care au contribuit la finalizarea discuţiilor pentru acest document, menţionându-i pe foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu – prezenţi la eveniment – precum şi pe foştii miniştri de externe.

„Daţi-mi voie să profit de această ocazie să le mulţumesc tuturor celor care prezenţi astăzi în sală ca invitaţi ai Ambasadei Americane au contribuit la acest moment, la parteneriatul strategic care are foarte mulţi autori, chiar dacă are un singur semnatar: domnule preşedinte Iliescu, domnule preşedinte Constantinescu, domnilor foşti miniştri de externe”, a spus Ungureanu

Premierul s-a referit în discursul său şi la acordul semnat de România şi Statele Unite în domeniul apărării anti-rachetă precizând că acest document reprezintă „proiectul cu cea mai pronunţată încărcătură strategică din istoria parteneriatului româno-american”.

„Decizia de dislocare în România a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachete a reconfirmat dorinţa comună a celor două state de a acţiona ferm pentru asigurarea securităţii regionale şi globale. În acelaşi timp a transformat dimensiunea securitară în cea mai importantă componentă a parteneriatului strategic bilateral”, a spus premierul.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că România se află în faza pregătitoare de implementare a acordului, „creând condiţiile necesare pentru ca baza de la Deveselu să devină operaţională în 2015”.

Ungureanu a ţinut să sublinieze că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite nu se rezumă doar la aspectele de securitate şi în acest context a menţionat că schimburile economice dintre cel două ţări au atins în 2011 2,3 miliarde de dolari iar investiţiile americane în România au depăşit 900 de milioane de dola