O noua categorie de nori, descoperita de cativa astronomi amatori – Undulatus asperatus -, caracterizata prin spectaculoase vartejuri in forma unor turnulete crenelate, este prima formatiune noroasa care ar putea fi recunoscuta oficial in ultimii 61 de ani.

Vezi video!

Reprezentantii Cloud Appreciation Society (CAS), o organizatie din Marea Britanie, incearca sa convinga Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), cu sediul la Geneva, sa recunoasca oficial noua formatiune noroasa. Daca initiativa CAS va avea succes, va fi pentru prima data cand o noua categorie de nori va fi recunoscuta oficial din anul 1951 si pana in prezent, informeaza dailymail.co.uk.

CAS incearca, totodata, includerea noii formatiuni noroase, denumita si „valuri agitate”, in International Cloud Atlas

Meteorologii din lumea intreaga studiaza inca norii Undulatus asperatus. Potrivit lui Graeme Anderson, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, conditiile in care se creeaza aceste formatiuni noroase impresionante sunt asemanatoare celor in care se formeaza norii Mammatus. Diferenta dintre cele doua categorii consta in faptul ca vanturile de mare altitudine modeleaza vaporii in forma unor valuri si vartejuri.

Gavin Pretor-Pinney, fondator si presedinte al societatii britanice Cloud Appreciation Society, are propria lui teorie. „Aerul mai cald, mai umed sta deasupra unui aer mai rece, mai uscat, de sub acesta, iar ele sunt unite printr-o legatura brusca”, a spus Pretor-Pinney pentru revista Wire.

Denumite si „valuri agitate”, norii Undulatus asperatus au fost fotografiati pentru prima data pe cerul din Cedar Rapids, in statul american Iowa, in anul 2006.

De atunci, acest tip complex de formatiuni noroase a mai fost vazut in Franta, Norvegia si Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.