Acasă Utile Un studiu de 20 de ani arata ca un aliment intalnit des...

Un studiu de 20 de ani arata ca un aliment intalnit des in camara romanilor iti protejeaza inima!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Persoanele care consuma in mod regulat nuci ar avea un risc mai mic de aparitie a afectiunilor cardiovasculare in comparatie cu cele care mananca rar sau niciodata astfel de alimente cu coaja lemnoasa, potrivit unui studiu publicat luni in jurnalul ”American College of Cardiology”, informeaza AFP.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat dosarele medicale, stilul de viata si obiceiurile alimentare a peste 210.000 de lucratori din domeniul sanitar care nu fusesera diagnosticati cu cancer, boli de inima si care nu suferisera un accident vascular cerebral.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare care a durat 20 de ani, peste 14.000 dintre acestia au dezvoltat o patologie cardiovasculara, dintre care 8.390 o boala coronariana si 5.910 un accident vascular cerebral (AVC).

Spre deosebire de participantii la studiu care mancau rareori sau niciodata fructe cu coaja lemnoasa, cei care consumau o portie de 28 de grame de cel putin cinci ori pe saptamana prezentau un risc cu 14% mai mic de boli cardiovasculare si aveau o probabilitate cu 20% mai redusa de a dezvolta o boala coronariana, a conchis studiul.

”Consumul unei varietati de fructe cu coaja lemnoasa, cel putin de cateva ori pe saptamana, este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a subliniat Shilpa Bhupathiraju, nutritionista in cadrul Facultatii de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard University (Massachusetts), autoarea principala a cercetarii.

Insa, a atras atentia aceasta, nu este indicat un consum in exces deoarece aceste fructe sunt dense din punct de vedere caloric.

Consumul regulat al acestor alimente este asociat cu o reducere a bolilor cardiace, a diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale, spun autorii analizei.

Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat mai degraba pe cantitatea sau frecventa consumului acestor alimente decat pe identificarea tipurilor de fructe pentru a determina care dintre ele ofera cele mai mari beneficii.

Acest studiu recent a analizat diferite categorii de fructe cu coaja lemnoasa si sugereaza ca persoanele care mananca nuci cel putin o data pe saptamana isi reduc riscul cardiovascular cu 19%, iar pe cel de boli coronariene cu 21% comparativ cu cei care nu consuma niciodata astfel de alimente.

Consumul a doua portii de arahide pe saptamana este asociat cu o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare si cu 15% a posibilitatii aparitiei unor boli coronariene.

Doua sau mai multe portii saptamanale de fructe cu coaja lemnoasa precum migdalele, fisticul si nucile cajou ar reduce riscul bolilor cardiovascular cu 15% si cu 23% pe cel de boala coronariana.

Studiul nu a identificat nicio legatura intre consumul de fructe cu coaja lemnoasa si riscul de accident vascular cerebral, insa acest risc este mai mic in cazul persoanelor care mananca cantitati mari de arahide si nuci, precizeaza sursa citata.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos