Acasă Stirile zilei Un roman a creat painea viitorului! Alimentul a luat aurul la un...

Un roman a creat painea viitorului! Alimentul a luat aurul la un salon de inventica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de paine, facuta cu faina din canepa, care are nenumarate beneficii pentru sanatate. Alimentul a castigat medalia de aur la un salon international de inventica.

Lumea cand aude de canepa se gandeste direct la drog. Exista doua tipuri de canepa: Cannabis indica, canepa indiana, din care se fac droguri si Cannabis sativa folosita in partea industriala si alimentara”, subliniaza masterandul citat de adevarul.ro

intr-unul dintre laboratoarele Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) miroase, inca de la intrare, a paine scoasa din cuptor.

E ora 10.00, iar Iulian Rusu, „tatal” painii cu canepa, a venit devreme sa framante aluatul si sa puna minunea maronie la copt.

„Acum doi ani cautam o tema pentru licenta. Profesorul Marcel Duda, din cadrul Facultatii de Agricultura, coordona atunci un doctorat legat de producerea semintelor de canepa si, din discutie in discutie, mi-a spus cateva lucruri interesante despre semintele de canepa.

De acolo mi-a venit ideea sa fac paine si cu faina de canepa. Apoi am vorbit cu doamna inginer Crina Muresan si am stabilit sa facem un produs nou, de panificatie, care nu este pe piata”, povesteste masterandul.

„Prin adaosul fainii de canepa, painea e mai sanatoasa.

imbunatateste memoria prin prezenta lecitinei si a acizilor grasi Omega 3 si Omega 6, ii ajuta pe cei care sufera de constipatie prin fibrele continute care duc la un tranzit intestinal optim.

De asemenea, intareste oasele si ligamentele prin calciul continut”, explica Iulian Rusu beneficiile produsul pe care l-a creat.

in plus, painea lui are un indice glicemic scazut, adica poate fi consumata si de cei care sufera de diabet.

„Pe viitor mi-ar placea sa ajunga pe piata. Avand atatea calitati ar fi pacat sa nu ajunga la oameni”, afirma masterandul despre prima sa inventie pe care intentioneaza, impreuna cu profesoarele care l-au ajutat, Crina Muresan si Simona Man, sa o breveteze.